De Basseveldse Ezel

Dit prachtige standbeeld werd aan de vooravond van de befaamde Basseveldse Ezelsfeesten – in aanwezigheid van de kunstenaar, het gemeentebestuur en genodigden – feestelijk onthuld op vrijdag 22 september 2023. Geen beter moment om ‘de echte koning van de dieren’ op zijn sokkel te plaatsen!

Den Ezel

 

Kunstenaar: Hugo Vermeire (25.09.1943)

Hugo is een man van het dorp en werd in 2021 aangeduid als de geknipte man om een standbeeld te ontwerpen van hét symbool van Bassevelde: de ezel.

Hugo volgde beeldhouwen, tekenen en kunstgeschiedenis aan de Academie voor Schone Kunsten in Eeklo. Daar kreeg hij les van o.a. Herman Boxtaele, Patrick Ysebaert en Leo De Buysere. Het is vooral aan Leo De Buysere dat Hugo veel te danken had op gebied van vormgeving, waarneming en technieken.

De kunstenaar probeert in zijn werken steeds de menselijke schoonheid op een sensuele manier weer te geven. Ook in het werk ‘De Basseveldse Ezel’ werden menselijke eigenschappen verwerkt. Dit beeld lacht iedereen toe van zodra ze het prachtige dorp binnenkomen.

 

Geuzennaam

In Bassevelde voelt iedereen zich een beetje ezel, een bijnaam waar ze terecht heel fier op zijn. Het is een verwijzing naar het vroegere molenaarsverleden van de gemeente.

We keren terug naar het einde van de 19de eeuw. In die tijd trokken de 5 Basseveldse molenaars niet met paarden, maar met ezels naar de markt in Gent. Daar verkochten ze hun gemalen graan aan de plaatselijke horeca en bakkers. Toen ze in de Arteveldestad al die ezels zagen toestromen, was de bijnaam van de Basseveldenaren geboren.

Rond 1900 componeerde de toenmalige burgemeester Van De Wattijne het Ezelslied. Het toont meteen aan dat ze in Bassevelde trots waren op hun geuzennaam.

De Ezelsfeesten

De roepnaam was dan wel geboren, toch was het wachten tot 1978 alvorens het gebruik van de naam aan populariteit won. Voordien werd dit eerder aanzien als een scheldnaam, maar dat veranderde toen Cultuurcomité De Brug in 1978 besloot om de scheldnaam te gaan omarmen. Ze besloten hem te eren met Ezelsfeesten.

Uiteraard hoorde daar ook een allereerste Ezelsstoet bij. Deze had weliswaar minder om het lijf dan de huidige edities, maar mensen pikten dit toch gretig op. Zo begonnen heel wat verenigingen en organisaties de roepnaam te gebruiken in hun activiteiten. Zelfs de Basseveldse scholen maakten er gebruik van. Sindsdien zijn de ezels niet meer weg te denken uit Bassevelde.

Toch bleek het moelijker dan gedacht om de Ezelsfeesten jaarlijks te gaan organiseren. Na een paar jaar zouden de Ezelsfeesten een stille dood sterven. Tot het gemeentebestuur in 2005 de vernieuwde dorpskern van Bassevelde feestelijk wilde openen. Er werd besloten om de Ezelsfeesten nieuw leven in te blazen. Er werd nagedacht over een nieuw concept en men besloot om deze elke 4 jaar te laten plaatsvinden. Sindsdien zijn de Ezelsfeesten opnieuw een groot succes. Tijdens dit feestweekend mag Bassevelde telkens heel wat bezoekers ontvangen.

Verklaring over cookies