Kasseibijter thuis op Molenbergplein

Geplaatst op 03/05/2018

Michel Coene verenigt onze rijke volksaard met onze kunstige traditie

Het beeld ‘De Kasseibijter’ van kunstenaar Michel Coene is sinds vorige week vrijdag thuis op het Molenbergplein.

Een historische plek. Op het Molenbergplein lag ooit de befaamde haven van Assenede. Hier troonde ook, op een berg als je wil, de houten korenwindmolen van Cornelis. Bovendien werden in 1831 de Nederlandse troepen van Willem I verslagen op het Molenbergplein.

Het beeld van Michel Coene focust op een ander stukje van onze rijke geschiedenis.  Op de bijnaam van Kasseibijters. Hier in Assenede zijn we zogezegd geboren met een kasseisteen in onze maag. We hebben dan ook nogal wat met kasseien. Hier werd letterlijk baanbrekend werk verricht met kasseien.

Waar ze in andere gemeenten nog over aardewegen reden, kon je in Assenede al flaneren over de kasseien. We zagen onze kasseien zelfs zo graag dat we ze in twee zouden gebeten hebben. Aan de andere kant verwijst de naam ook wel eens naar onze koppige aard. Kasseibijters, keikoppen…whats in a name.

Kunstenaar Michel Coene slaagt er in onze rijke volksaard met onze kunstige traditie te verenigen in één beeld.

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies