Assenede wil hartveilige gemeente worden

Geplaatst op 05/03/2020

Schrijf nu in voor de cursus reanimeren en defibrilleren

Deze week volgden twaalf personeelsleden van de gemeente Assenede een cursus reanimeren en defibrilleren. Het is één van de acties om van Assenede een ‘hartveilige’ gemeente te maken. Ook voor de inwoners worden binnenkort een aantal gratis cursusmomenten georganiseerd.

In een hartveilige gemeente stijgt de overlevingskans bij een hartstilstand met 50 tot 70%. Dat blijkt uit cijfers van het Rode Kruis. Assenede wil er alles aan doen om het label hartveilige gemeente van Rode Kruis-Vlaanderen binnen te halen. Een label dat van levensbelang kan zijn.

Zo worden dagelijks 30 Belgen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Gemiddeld overleven slechts 5 tot 10% van hen. Een onmiddellijke reanimatie verhoogt de overlevingskans. Deze stijgt met 50 tot 70% als je een AED (automatische externe defibrillator) gebruikt binnen de 3 tot 5 minuten nadat de hartstilstand zich voordeed. Daarom startte het Rode Kruis Vlaanderen het ‘hartveilig project’ op. Assenede zet mee zijn schouders onder het project en gaat voluit voor het label hartveilige gemeente.

Opleidingen

Daarom worden zowel voor het gemeentepersoneel als burgers opleidingen ‘reanimeren en defibrilleren’ georganiseerd. Deze opleidingen worden gegeven door Rode Kruis-Vlaanderen.  Tijdens deze zeer interactieve sessies leer je reanimeren en defibrilleren. Begrippen als veiligheidshouding, AED en reanimatie zullen na deze cursus geen loze begrippen meer zijn.

De eerste cursus vindt plaats op 28 april 2020 van 19.00 tot 22.00 uur in het Rode Kruis Lokaal op jeugd- en sportdomein Ter Walle in Oosteeklo. De deelname is volledig gratis.

De tweede cursus gaat door op 15 september 2020 in Bass’Cul in Bassevelde.

Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier op de gemeentelijke website, www.assenede.be/inschrijven of 0473 11 59 17.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies