Zuster Amata, stichtster van vzw Blij Leven,

Geplaatst op 19/10/2021

blaast 100 kaarsjes uit

Stichtster vzw Blij Leven blaast honderd kaarsjes uit: “Zuster Amata haar leven stond in teken van zorgen voor anderen”

Gisteren mocht zuster Amata van de zusters Bernadinnen in Bassevelde 100 kaarsjes uitblazen. Zuster Amata haar leven stond in het teken van zorgen voor anderen. Zo staat ze aan de wieg van de vzw Blij Leven, een vzw die zich ook vandaag nog steeds inzet voor de opvang en begeleiding van kinderen met een moeilijke thuissituatie.

Het leven van zuster Amata leest als een roman. Ze werd geboren in Mere op 18 oktober 1921 als Maria Van Moorter. Ze was het oudste meisje in een gezin met 6 kinderen. Twee jongens en vier meisjes. Van de vier meisjes traden er drie in bij de zusters Bernardinnen.

Als jong meisje volgde ze handelsschool in Geraardsbergen en daarna regentaat snit en naad in Sint-Niklaas. Ze gaf een korte tijd les in Oudenaarde, maar kwam vrij vlug als jonge zuster naar Bassevelde. Daar begon haar levenswerk: het ontstaan en de uitbouw van Blij Leven. Een verhaal dat start in 1956 wanneer ze directrice wordt van het tehuis ‘Sint-Agnes’.

In het begin van de vijftiger jaren ontfermen zij en haar team zich over kinderen uit moeilijke gezinssituaties. In die jaren steekt ze vaak de grens over naar Nederland om er te kijken hoe ze de zaken daar aanpakken. Ze raakt geïnspireerd en geeft de opvang een compleet nieuw elan. Er wordt gestart met leeftijdsgroepen, jongens en meisjes samen, oudere en jongere kinderen, broertjes en zusjes samen. Erg vooruitstrevend voor die tijd. In Bassevelde worden er vier paviljoenen gebouwd. Er komt een nieuwe naam: ‘Blij Leven’. In 1972 wordt ‘Blij Leven’ een zelfstandige vzw. Op dat moment is zuster Amata er nog steeds nog directrice. Dat zal ze blijven tot 1984. Daarna verhuist ze naar Gent waar ze zich inzet voor de kansarmen.

Om gezondheidsredenen keert ze in 2010 opnieuw naar Bassevelde, waar ze vandaag nog steeds  nog steeds gerespecteerd en gewaardeerd wordt. Gisteren vierde ze samen met haar medezusters, en in blakende gezondheid, haar 100ste verjaardag. Er waren wensen van de koning en koningin, taart, koffie en een bezoek van het schepencollege.

Een bijzondere 100ste verjaardag voor een bijzondere vrouw.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies