Begeleiding voor klanten van Vlaamse Energieleverancier

Geplaatst op 14/12/2021

Provincie Oost-Vlaanderen start een ontzorgingstraject

PROVINCIE START ONTZORGINGSTRAJECT VOOR KLANTEN VLAAMSE ENERGIELEVERANCIER

Vlaamse Energieleverancier is op dinsdag 7 december 2021 failliet verklaard. Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen onderzocht de gepaste mogelijkheden om de Oost-Vlaamse gezinnen te helpen om een andere, geschikte leverancier te vinden.

Na een intensief marktonderzoek blijkt het onmogelijk om een collectieve oplossing aan te bieden. De Provincie kiest daarom voor maximaal advies en begeleiding van elke burger bij de overstap naar een individueel contract. Dat doet ze in samenwerking met de lokale besturen. De Provincie raadt iedereen aan om daar ook effectief gebruik van te maken, net door de marktomstandigheden.

Provincie helpt in zoektocht

Zo'n 26.000 Oost-Vlaamse gezinnen sloten een contract af met Vlaamse Energieleverancier, na deelname aan de groepsaankoop 2021. De Provincie Oost-Vlaanderen wil niet alleen deze mensen helpen in hun zoektocht naar een nieuwe energieleverancier, maar álle Oost-Vlamingen die getroffen zijn door dit faillissement.

Mensen kunnen terecht bij het provinciaal infoloket voor ondersteuning bij o.a. de interpretatie van prijsvergelijkende testen zoals de V-test. Voor onze regio kan je ook bij Woonwijzer Meetjesland terecht.

De noodlevering van Fluvius is slechts een tijdelijke oplossing (maximaal 60 dagen). Wanneer burgers een nieuw contract afsluiten binnen de 30 dagen na het faillissement, dus uiterlijk vóór 6 januari 2022, kunnen ze aan de nieuwe leverancier vragen dit contract met terugwerkende kracht te laten ingaan vanaf de dag van het faillissement. Burgers zullen dan geen vergoeding moeten betalen aan noodleverancier Fluvius, maar stappen rechtstreeks over op het contract met de nieuwe leverancier. Opgelet, niet elke leverancier gaat op die vraag in.

Vragen? Hier kan je terecht

  • Burgers kunnen met vragen terecht op het gratis nummer 0800 60 601 of per e-mail naar groenestroom@oost-vlaanderen.be. Het is mogelijk dat de wachttijden oplopen.
  • De 26 000 Oost-Vlaamse gezinnen die via de groepsaankoop 2021 klant werden bij Vlaamse Energieleverancier, ontvangen op maandag 13 december een e-mail met informatie over de verschillende manieren hoe ze begeleiding kunnen krijgen. Klanten zonder e-mail adres ontvangen eerstdaags een brief.
  • Burgers kunnen bij het provinciaal infoloket terecht voor adequaat advies en begeleiding bij het doorlopen van de V-test. Deze test die de energieprijzen van verschillende leveranciers met elkaar vergelijkt, wordt aangeboden via de website van de VREG, de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt. Ook wie daarna nog administratieve begeleiding wil bij de concrete overstap naar de nieuwe leverancier van zijn/haar keuze kan er terecht.
    Infoloket: Provinciaal Administratief Centrum het Zuid,  Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent. Dit loket is iedere werkdag open van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur. Bijkomend is het loket geopend op zaterdag 18 december van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.
  • Via Woonwijzer Meetjesland na afspraak: vicky@woonwijzermeetjesland.be  of 0487 75 36 28
  • Via de website van de Provincie Oost-Vlaanderen: www.oost-vlaanderen.be/vlaamse-energieleverancier

Schrijf in op de groepsaankoop

Ondertussen is de provinicie ook gestart met een nieuwe groepsaankoop van 100% Belgische groene stroom. Momenteel is de inschrijvingsperiode lopende. De provincie garandeert om een strenge creditcheck te doen bij de deelname van de leveranciers. Schrijf je hier in voor de nieuwe groepsaankoop.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies