Reuzenpaar kent nieuwe outfits.

Geplaatst op 03/03/2021

Jury selecteerde 4 winnende ontwerpen voor Diederik en Eglantina.

Reuzenpaar kent nieuwe outfits, jury selecteerde vier winnende ontwerpen voor Diederik en Eglantina

In december lanceerde de cultuurdienst een oproep onder alle zesdejaars scholieren uit onze gemeente voor het ontwerpen van nieuwe kleren voor Diederik en Eglantina, ons reuzenpaar. Die oproep viel niet in dovemans oren, zo werden maar liefst 89 unieke ontwerpen ingediend. Uit al die ontwerpen selecteerde de jury drie winnaars en één eervolle vermelding. 

De kinderen kregen vooraf carte blanche voor het ontwerpen van een hedendaags kostuum voor onze reuzen. Een tekening, een knutselwerk, een maquette,…alles kon. Zolang het ontwerp maar een blik gunde op de toekomstige outfit van onze reuzen. Het enthousiasme bij de scholieren was bijzonder groot, zo werden maar liefst 89 ontwerpen ingediend.

Een jury met leden van de gemeentelijke feestcommissie van Assenede, de werkgroep carnaval, heemkundige kring De Twee Ambachten en het college van burgemeester en schepenen beoordeelde alle ontwerpen en kwam uiteindelijk bij vier winnaars uit.

Voor Eglantina werd gekozen voor het ontwerp van Arthur Maes en Senne Steenbeke van gemeentelijke basisschool ‘De Duizendpoot’ uit Bassevelde. “De twee gingen voor een fris en tijdloos ontwerp dat opgefrist kan worden met aangepaste accessoires. Zo kan de tiara van Eglantina vervangen worden door bijvoorbeeld een bloemenkrans, leuk voor tijdens bijvoorbeeld de Oosteeklose bloemenstoet”, aldus het juryrapport.

Voor Diederik was de keuze iets moeilijker en werd uiteindelijk gekozen om voor de nieuwe kledij een combinatie te maken van twee ontwerpen. Dat van David Sungu van ‘GO De Wegwijzer’ uit Assenede en dat van Ben Van Petegem van vrije basschool ‘Het Ooievaarsnest’ uit Assenede.  

Het juryrapport beoordeelde als volgt: ”Het ontwerp van Ben toont een kunstzinnige Diederik, een referentie naar de kunstgemeente die Assenede wil zijn. Het zwaard werd vervangen door een pen, die is immers machtiger dan het zwaard en verwijst naar het ambt van klerk dat Diederik van Assenede uitoefende. David maakte in zijn ontwerp dan weer een leuke link met de rijke carnavalstraditie van Assenede. De combinatie van beide ontwerpen zorgt voor een stijlvol geheel dat aansluit bij Eglantina en de nodige linken heeft met het verleden en heden van Assenede. Een aanvulling van het kostuum met het logo of wapenschild van Assenede zal het nieuwe ontwerp dat tikkeltje extra geven. Als accessoire wordt gekozen voor een boek, maar het lijkt de jury een leuk idee om dit een wisselend accessoire te maken.”

Als laatste wil de jury ook één specifiek ontwerp in de schijnwerpers zetten. Het ontwerp van Jade Van Brussel van vrije basisschool ‘Het Ooievaarsnest’ uit Assenede, die zowel een zeer gedetailleerd ontwerp voor Diederik als Eglantina heeft ingezonden. “De twee ontwerpen waren in alle opzichten 'buiten categorie' en ongelooflijk mooi uitgewerkt. Ook de ludieke miniatuur van Jan De Belleman werd prachtig uitgewerkt. Proficiat Jade voor deze unieke prestatie!”, besluit het juryrapport.

Alle winnaars mogen zich binnenkort aan een leuke (klas)prijs verwachten. Ondertussen wordt ook een werkgroep samengesteld die de winnende ontwerpen zal uitwerken tot een geheel. Op die manier kan op vrij korte termijn gestart worden met het naaien van de nieuwe outfits.

Info: Dienst Cultuur, 09 218 78 96, cultuur@assenede.be

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies