Langverwachte restauratie oud gemeentehuis nog dit jaar van start

Geplaatst op 11/04/2021

Vlaamse subsidie goedgekeurd

De langverwachte renovatie van het oud gemeentehuis in Assenede kan nog dit jaar van start gaan. Vlaanderen keurde het beheersplan van de gemeente - en de daaraan verbonden subsidie van 722.604 euro -  goed.

Nu de subsidie goedgekeurd is, kan eindelijk werk gemaakt worden van de broodnodige restauratie. In maart 2016 werd het historisch torentje van het dak gehaald en ondergebracht in het gemeentelijk depot. Daar wacht het nu al vijf jaar op restauratie. Ook het dak en het bekende balkon van het oud gemeentehuis werd preventief gestut. Het dakgebinte werd behandeld tegen houtrot en voorlopige lekken gedicht. Sindsdien staat het oud gemeentehuis, toch de trots van Assenede, in de stellingen.

De gemeente voorzag de nodige budgetten (1,9 miljoen euro) in de begroting, maar moest wachten op de goedkeuring van Onroerend Erfgoed en de daaraan verbonden  Vlaamse subsidies om te kunnen starten met de renovatie. Om die subsidies binnen te halen, werd een uitgebreid beheersplan uitgewerkt.

Deze week werd de gemeente in kennis gesteld dat Vlaanderen in 2021 de nodige budgetten voorziet voor de renovatie van het oud gemeentehuis. De gemeente hoopt nu zo snel mogelijk een bestek uit te kunnen schrijven zodat de renovatiewerken nog in 2021 kunnen starten.

Geschiedenis

Het oud gemeentehuis is volgens de inventaris onroerend erfgoed een imposante laatclassicistische constructie, oorspronkelijk gebouwd als landhuis of schepenhuis van het Ambacht Assenede in 1771. Het is een ontwerp van bouwmeester Jan Baptist Simoens (Gent). Uit niet gesigneerde of gedateerde bouwplannen, bewaard in het Rijksarchief in Gent, blijkt dat de nog bestaande gewelfde kelder nog een pak ouder is. In 1942-43 d werd het gebouw verbouwd door architect Amandus Robert Janssens en kreeg het een uitbreiding achteraan met een dwarsvleugel in aangepaste stijl. De nieuwe administratieve achterbouw aan de Stadhuisstraat uit de jaren 1950 deed tot 2006 als administratief centrum voor de gemeentediensten. Die verhuisden in 2006 naar het nieuwe gemeentehuis in de Kasteelstraat. Vandaag doet het oud gemeentehuis dienst als thuis voor de Zwarte Sluispolder.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies