Voormalige dokterswoning

Geplaatst op 26/04/2021

wordt nieuw lokaal opvanginitiatief voor vluchtelingen

Innovatieve aanpak maakt een lokaal opvanginitiatief voor vluchtelingen mogelijk in Assenede

 

Het OCMW Assenede wil de opvang voor vluchtelingen, die momenteel verspreid is over de gemeente in private panden, samenbrengen in een Lokaal Opvanginitiatief (LOI). Daarom kocht het OCMW Assenede met middelen van Fedasil het pand aan in de Trieststraat nr. 11.

De voormalige dokterswoning, die dienst deed als praktijk en woning, biedt voldoende plaats om een ruim sociaal woonprogramma in onder te brengen. De doelstelling is om het pand zo volledig en optimaal mogelijk te benutten. Naast de opvang van vluchtelingen, is het pand ook bestemd voor kwetsbare gezinnen. Volgens noodzaak, wordt het LOI na verloop van tijd afgebouwd en wordt het volledig ter beschikking gesteld van andere kwetsbare groepen, aan te duiden door het OCMW.

Inrichting op maat

Na jarenlange leegstand, wordt het pand eerst grondig vernieuwd en op maat van het sociaal woonprogramma ingericht. Omdat het OCMW hiervoor zelf niet de middelen heeft, geeft zij het gebouw in erfpacht aan een private investeerder. Veneco werkte hiervoor de opdracht ‘Realisatie van een sociaal verhuurproject voor het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) en andere kwetsbare groepen Verbouwing Trieststraat 11, gemeente Assenede” uit en dit in opdracht van het OCMW Assenede.

Samen met Het Pandschap, een innovatieve manier van werken

Het dagelijks bestuur van OCMW Assenede besloot de opdracht tot financiering, ontwerp, vergunningsaanvraag, coördinatie, verbouw, hoofdverhuur en onderhoud van de wooneenheden toe te wijzen aan Het Pandschap.

Het Pandschap is een niet-winstgedreven organisatie die tot doel heeft het betaalbaar huuraanbod uit te breiden door probleempanden te renoveren. De organisatie leverde al meer dan 21 wooneenheden op. Nog een tiental werven lopen.

Dit is het eerste publiek-private project in Vlaanderen waarbij een pand, eigendom van een lokaal bestuur, wordt gerenoveerd en onderhouden met private middelen voor sociaal en betaalbare verhuur.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies