Restauratie oorlogsmonument in Bassevelde

Geplaatst op 28/04/2021

Vlaanderen maakt hiervoor 76.878 euro vrij!

Vlaanderen maakt 76.878 euro vrij voor restauratie oorlogsmonument in Bassevelde

 

Vlaanderen maakt nog dit jaar 76.878 euro vrij voor de restauratie van het oorlogsmonument in Bassevelde. Het oorlogsmonument van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule dateert van 1920, staat op een imitatierots gelegen op een plantsoen en wordt geflankeerd door een vredesboom.

Honderd jaar na de plaatsing van het monument in het centrum van Bassevelde is het dringend aan een opknapbeurt toe. Het ontwerp van Alois De Beule betreft een kunstwerk van een rotspartij met beeld in een parkomgeving. Ook ‘den Broavn’ in Oosteeklo is van zijn hand. Door de tand des tijds kwamen de metalen structuren in het monument bloot te liggen. Daarnaast bestaat de kans dat sommige onderdelen barsten en uit elkaar vallen.

Daarom sprak de gemeente de wens uit het monument te restaureren. Omdat het monument sinds 2001 beschermd onroerend erfgoed is, werd een subsidieaanvraag ingediend. Deze week kreeg de gemeente positief nieuws van het kabinet van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) dat Vlaanderen 76.878 euro voorziet voor de restauratie van het oorlogsmonument. Momenteel is de gemeentelijke administratie volop bezig met de opmaak van een bestek voor de restauratiewerken. Die worden geraamd om 110.000 euro.

Een aannemer staat in voor de restauratie van het monument, de groendienst doet de omgevingswerken. Het is de intentie van de gemeente de restauratie nog dit jaar, of ten laatste in het voorjaar van 2022, aan te vatten.

Vermiste adelaar

Rond het oorlogsmonument hangt ook een zweem van mysterie. De overlevering wil dat het monument naast een leeuw ook een adelaar toonde. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de schepen van openbare werken, Theofiel de Zutter, bang dat de Duitsers zich zouden wreken, omdat op het oorlogsmonument onder de poot van de leeuw een arend, het symbool van Duitsland, lag die vermorzeld werd”, weet minister Diependaele. “Er werden plannen gesmeed om de arend los te kappen en te verbergen. Alfred Bauwens voerde dit karwei in alle geheim uit en deponeerde het beeld in de vijver van de pastorie, waar het nog zou moeten liggen.”

Het bewonersplatform van Bassevelde liet al weten de zoektocht naar de adelaar nieuw leven in te willen blazen.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies