Ik ga op reis en neem (verplicht) mee:

Geplaatst op 17/06/2021

een coronacertificaat!

Vrij en veilig reizen binnen Europa: het kan vanaf 1 juli op basis van het Europees digitaal coronacertificaat of corona-paspoort. Het certificaat kan u nu al aanvragen en zal in alle landen van de Europese Unie (EU) worden gebruikt. Het is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld. Reizen buiten de EU wordt sterk afgeraden.

Wanneer krijg ik een COVID-certificaat?

Er zijn drie types certificaten die u toelaten om binnen de EU te reizen:

  • een vaccinatiecertificaat als u tegen COVID-19 bent ingeënt (één of twee prikken);
  • een testcertificaat als u beschikt over een negatieve PCR-test (geen sneltest of zelftest);
  • een herstelcertificaat als u bent hersteld van COVID-19 na een positieve COVID-test.

De geldigheid van elk van de drie certificaten is afhankelijk van het type certificaat én de specifieke regels van het EU-land waar u naartoe reist.

Hoe krijg ik zo’n certificaat?

In België kan u de certificaten (digitaal) opvragen via:

  • mobiele app CovidSafeBE-app;
  • Mijn Burgerprofiel
  • mijngezondheid.be.

Hiervoor heeft u ofwel uw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel zoals itsme.

Per post:

Met uw rijksregisternummer kunt u een papieren versie aanvragen via tel. 078 78 78 50. U moet dan wel rekening houden met een wachttijd van 1 week tussen bestelling en ontvangst. Zorg dat u tijdens uw reis naar het buitenland uw certificaat bij de hand hebt, niet alleen online, maar ook gedownload/offline op uw smartphone of tablet bijvoorbeeld. Of zorg voor een geprinte of papieren versie als back-up. Zo heeft u geen probleem als u onderweg geen internetverbinding heeft.

Elk land kan verschillende regels hebben

U doet er goed aan de regels van het land van bestemming voor vertrek na te kijken. Per land kunnen de regels nog afwijken. De meeste EU-landen aanvaarden alleen een certificaat van volledige vaccinatie, sommige landen zelfs vanaf een bepaalde wachtperiode, omdat dan pas de bescherming optimaal is. Het certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Bij lokale uitbraken of varianten die opduiken kunnen landen ook steeds nog extra regels opleggen.

Volg het reisadvies op diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland of reopen.europa.eu/nl.

Vraag test tijdig aan

Heel veel mensen willen op vakantie, dus kunnen er wachttijden ontstaan. Het loont dus de moeite om een test op tijd in te plannen.

Certificaat is gratis, PCR-test niet (volledig)

Het COVID-certificaat is gratis. Er is wel een kost verbonden aan de test die aan het testcertificaat vooraf gaat. Die kost gemiddeld 46,81 euro. Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren, wordt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald tot een maximum van 55 euro. De financiële tegemoetkoming kan maximaal 2 keer gebruikt worden, tijdens de maanden juli, augustus en september.

Wat bij terugkeer na mijn vakantie?

U moet binnen 48 uur voor aankomst in België een ‘Passenger Locator Form’ invullen.

->->-> Terugkeer uit groene of oranje zone: er is GEEN verplichting tot quarantaine of test. Opgelet, want de status van een zone kan tijdens uw verblijf steeds wijzigen.

->->-> Terugkeer uit rode zone:

  • wie beschikt over een digitaal COVID-certificaat (vaccinatiecertificaat met volledig vaccinatie, + 2 weken), testcertificaat met recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat hoeft NIET in quarantaine.
  • Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft NIET in quarantaine.
  • Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.

->->-> Terugkeer uit zone met heel hoog risico (waar gevaarlijke varianten circuleren):

  • verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7. Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die niet binnen Europa verspreid mogen worden.

Check altijd…

De meeste recente adviezen op diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen en www.laatjevaccineren.be/wie-waar-en-wanneer/vaccinatiecertificaat.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies