Komt dat zien! Komt dat zien!

Geplaatst op 22/06/2021

Zomerkermis net iets warmer door kleurrijke expo van Meetjeslandse kermisaffiches.

Komt dat zien! Komt dat zien!

Zomerkermis net iets warmer door kleurrijke expo van Meetjeslandse kermisaffiches

Van 19 juni tot en met 9 juli dompelen we jullie onder in een bad van feestelijke melancholie. In gemeenschapscentrum De Bijenkorf kan je kuieren doorheen een interactieve tentoonstelling over authentieke, historische kermisaffiches van zo’n 100 jaar oud.

Schatten van het archief

De tentoonstelling, een project uitgewerkt door de intergemeentelijke cultuurdienst Meetjesland (ook wel Cultuuroverleg Meetjesland of kortweg COMEET genaamd) en vzw Welzijnsband Meetjesland, bestaat uit 12 reproducties van unieke affiches, teruggevonden uit gemeentelijke archieven.

De reizende expo die – foorkramersgewijs - ook andere Meetjeslandse gemeenten zal aandoen, laat je invloeden van verschillende kunststromingen ontdekken en geeft een boeiende en kleurrijke kijk op meer dan 100 jaar lokale feesttraditie in het Meetjesland. Daarnaast valt een grote verscheidenheid aan formaten op. Sommige affiches zijn langer dan twee meter!

Bovendien biedt de expo een digitaal luik aan: op groot scherm wordt een vijftigtal affiches getoond. Je bedient het scherm met een pedaal, coronaveilig dus! De samenstelling wisselt per gemeente.

Asseneedse kermisweekends vol muziek

Met een kleine 150-tal affiches heeft Assenede de tweede grootste collectie van het Meetjesland. 7 van hen kan je zien in de expo. De andere staan op Erfgoedbank Meetjesland. De oudste affiche van Assenede dateert van 1870, de meest recente uit 1980. De grootste affiche uit Assenede is maar liefst 1m85 lang. Naast de traditionele activiteiten zoals schietingen, prijskampen en paarden- of wielerwedstrijden, tonen de affiches van Assenede ook een opvallend grote hoeveelheid aan muzikale randactiviteiten zoals muziekfestivals, concerten, harmonieën en fanfares. Qua vormgeving zijn de Ass’needse affiches even gevarieerd als de exemplaren uit de andere gemeenten.

Op zoek naar meer

“En er is nóg meer! COMEET beheert de Meetjeslandse Erfgoedbank: een online databank die het verleden van het Meetjesland in beeld brengt. Regelmatig organiseren we een moment waarop we beeldmateriaal rond een bepaald thema in de kijker zetten. Heb jij dus nog kermisfoto’s of video’s op zolder liggen van vroeger en nu, dan zijn deze meer dan welkom. Neem een kijkje op de website, mail naar erfgoedcel@comeet.be of bel ons via 09 373 75 96 voor meer informatie.” De volledige collectie is ook online te zien via een digitale expo op www.erfgoedbankmeetjesland.be.

Hoe kom je erop?

Sinds 2019 werken COMEET, vzw Welzijnsband en een team van vrijwilligers samen om het regionaal archiefwezen van Meetjesland zichtbaar te maken. Als deel van die missie startten ze het project Komt dat zien! Komt dat zien! Meetjeslandse kermisaffiches op. Hiervoor gingen ze op zoek naar historische kermisaffiches. Deze werden vroeger opgehangen in de straten om de kermisfestiviteiten aan te kondigen. Niet alleen door de opsomming van activiteiten, maar ook door reclame of illustraties zijn ze vandaag een bron voor kennis over het verleden. Uiteindelijk zijn er meer dan 600 affiches gevonden die dateren uit het eind van de 19de eeuw en doorlopen tot in de jaren 1980.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies