Ezelsstoet verhuist naar 26 juni 2022

Geplaatst op 16/07/2021

Nieuwe 'zomerse' datum voor Basseveldse Ezelsfeesten

Liefhebbers van de Ezelsstoet schrijven 26 juni 2022 met stip in de agenda. Dat is de nieuwe datum die de Werkgroep Ezelsstoet lanceert. Normaal gaat de Ezelsstoet om de vier jaar in september door.

Om de vier jaar trekt de Ezelsstoet door Bassevelde. Tientallen groepen, waaronder uiteraard een pak ezels, trakteren er het publiek op een onvergetelijk spektakel. Door corona besloten de organisatoren eerder dit jaar dat de Ezelsstoet in 2021 niet zou uitgaan, maar uitgesteld werd naar 2022.

Vandaag pakken de organisatoren uit met een verrassende nieuwe datum. Zo gaan de Ezelsfeesten voor het eerst niet in september, maar in juni door. “Die beslissing komt er na overleg tussen de Werkgroep Ezelsstoet, de feestcommissie van Bassevelde, de verenigingen en de Landelijke Ruitervereniging (LRV)”, klinkt het bij de Werkgroep Ezelsfeesten. “Die laatste organiseren in september een groot paardenevenement in Bassevelde. Daarom hebben we besloten de Ezelsfeesten te vervroegen. Twee grote evenementen op één weekend in een klein dorp als Bassevelde is immers van het goede te veel. Zowel voor de mobiliteit, maar ook voor beide organisaties. Bassevelde is een solidaire gemeente. Het grote voordeel van het vervroegen van de Ezelsstoet is dat iedereen nu een heel jaar naar 26 juni kan toeleven. We gaan ons bovendien niet beperken tot de stoet, we gaan voor een Ezelsweekend.”

Lange traditie

De Ezelsstoet kent een lange en rijke traditie. “Het is een traditie die we al sinds 1978 meedragen. Dat we dit jaar niet kunnen organiseren deed pijn, maar gelukkig kunnen we ook al beginnen uitkijken naar volgende zomer. Omdat we maar één keer om de vier jaar organiseren is het enthousiasme altijd heel erg groot. Dat zal nu zeker het geval zijn. De Ezelsstoet wordt één groot volksfeest. Het is sowieso een absoluut hoogtepunt voor elke Basseveldenaar. Het hele dorp helpt en doet mee.”

De ezel is de mascotte van Bassevelde. Een verwijzing naar het vroegere molenaarsverleden toen de Basseveldenaren met hun ezels naar Gent trokken om er graan te verkopen. Om de vier jaar vieren ze er Ezelsfeesten en stroomt er Ezelsbier uit de dorpspomp. 26 juni 2022 zal het net geen vijf jaar geleden zijn dat er nog eens een Ezelsstoet door het ezelsdorp trok.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies