Westkade van 23 augustus tot en met 3 september afgesloten

Geplaatst op 07/07/2021

Werkzaamheden zijn sluitstuk van definitief herstel

Van maandag 23 augustus 7.00 uur tot naar verwachting vrijdag 3 september 22.00 uur zal de Westkade tussen Sas van Gent en Zelzate afgesloten worden voor het doorgaand verkeer. De reden voor de afsluiting is de vervanging van de grote scheepsbelader bij kunstmestfabriek Rosier. Tijdens de werken worden ook de tijdelijke afmeerpalen voor de vernieuwde kade weggehaald. De werkzaamheden zijn het sluitstuk van het herstel van de Westkade, dat tussen februari 2019 en 2021 plaatsvond.

 

Wethouder Jurgen Vervaet: “Vooraf was bekend dat er een tweede afsluiting zou komen. Het is vervelend, maar onvermijdelijk dat de Westkade opnieuw korte tijd wordt afgesloten voor het vervangen van de belader. Dit bleek niet te combineren binnen het tijdsbestek van de reconstructie van de kade en de doorgaande weg. Nu is het belangrijk dat deze afrondende werkzaamheden zo voorspoedig en zo veilig mogelijk voor iedereen gebeuren.”

 

Omleiding

Doorgaand autoverkeer van de N252 langs het Kanaal van Gent naar Terneuzen wordt tijdens de afsluiting omgeleid via de Tractaatweg. Voor fietsers (en voetgangers) is er een omleiding die loopt langs de Westdam en de Poeldijkstraat. De omleiding wordt aangegeven met gele borden.

 

Nieuw uiterlijk

De huidige belader, de blauw-gele constructie over de Westkade heen, wordt zorgvuldig gedemonteerd. Deze wordt dan in delen getransporteerd naar een recyclingbedrijf. De voorbereidende werkzaamheden hiervoor starten in de week van 15 augustus (week 33). Remco Kok, projectcoördinator van Walhout Maritime: “Gelijktijdig met de ontmanteling van de huidige belader, bouwen we de nieuwe belader op. Deze is volledig voorbereid in de fabriek. In Sas van Gent hoeven we alleen nog de vijf modulaire stukken met elkaar te verbinden. Vanwege de breedte van deze stukken (4,70 meter) voeren we de transporten ’s nachts uit, onder de nodige begeleiding. Door het vele hijswerk is het (voor de veiligheid van weggebruikers en constructeurs) onvermijdelijk dat de Westkade korte tijd is afgesloten. Tot slot halen we de tijdelijke afmeerpalen weg waaraan de schepen sinds de afsluiting van de Westkade in 2019 afmeren. Na het uitvoeren van deze werkzaamheden heeft de kade definitief haar nieuwe uiterlijk.”

 

Voortgang

De voortgang van de nieuwbouw is, in verband met het vele hijswerk, mede afhankelijk van de weersomstandigheden, zoals harde wind. Remco Kok: “De week van 6 september (week 36) wordt gebruikt om de nieuwe belader in bedrijf te stellen. Hoewel de werkzaamheden van week 33 tot en met week 36 duren, doen we er alles aan om de hinder voor het openbaar verkeer te beperken tot de weken 34 en 35.”

 

Herstel Westkade

De Westkade was tussen februari 2019 en 22 maart 2021 gesloten voor doorgaand verkeer. Uit onderzoek bleek dat de fundering van de kadeconstructie (uit 1913) sterk verzwakt was. Eind januari 2020 bereikten de gemeente Terneuzen, Rosier en Rijkswaterstaat overeenstemming over de aanpak van de reconstructie, waarna de ontwikkeling door Walhout Maritime is gestart. Dit heeft, volgens planning, tien maanden geduurd. Hierbij is de kadeconstructie, die onder de weg en het fietspad doorloopt, vernieuwd.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies