Verzetsheldin Zulma Rondas heeft eigen straat in Oosteeklo

Geplaatst op 13/09/2021

Assenede kiest voor meer vrouw in het straatbeeld

Tijdens de jaarmarkt in Oosteeklo werd de gloednieuwe Zulma Rondasstraat ingehuldigd. Zulma Rondas was een verzetsstrijdster die berichten van het verzet de grens oversmokkelde tijdens Wereldoorlog I. De Zulma Rondasstraat is nog maar de vijfde vrouwelijke straatnaam in Assenede.

Zulma Rondas was een bijzondere vrouw. Daar was iedereen het deze ochtend over eens tijdens de sfeervolle inhuldiging van de Zulma Rondasstraat in Oosteeklo.  

Zulma was een typische boerendochter uit Oosteeklo. Tijdens Wereldoorlog I raakte ze betrokken bij het verzet. Ze smokkelde heel wat berichten over de grens met Nederland. Ze deed dat door briefjes in haar weelderig krullend haar te verstoppen. Na verraad liep ze uiteindelijk toch tegen de lamp en werd ze door de Duitse bezetter gedeporteerd naar het  concentratiekamp van Holzminden. Ze slaagde er evenwel de oorlogsgruwel te overleven en terug te keren naar Oosteeklo. Daar stond ze bekend als een rolmodel en een vrouw met een bijzonder groot hart. Sinds vandaag heeft ze er ook haar eigen straat.

‘De Vergeten Vrouwen’ brachten deze ochtend een muzikaal eerbetoon aan Zulma Rondas en de plaatselijke schoolkinderen zorgden samen met de gemeente en de vaderlandsliefde verenigingen voor een bloemenhulde aan het nieuwe straatnaambord.

Zulma Rondas was ook moeder van acht. Ze liet dan ook een flink nageslacht na. Haar jongste dochter Rachel was samen met haar vele kleinkinderen en achterkleinkinderen aanwezig bij de plechtigheid. “Ons ma liep zelf niet zo graag in de kijker, maar dit had ze zeker op prijs weten te stellen”, vertelde Rachel aan iedereen die het wilde horen.

De Zulma Rondasstraat is nog maar de vijfde vrouwelijke straatnaam in Assenede. Burgemeester Philippe De Coninck sprak daarom de wens uit om in de toekomst vaker voor vrouw in het straatbeeld te kiezen. “Onze gemeente telt naast Zulma Rondas oneindig veel sterke vrouwen. Het onthullen van het straatnaambord van de Zulma Rondasstraat is een eerbetoon aan al die vrouwen en een signaal voor de toekomstige generaties.”

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies