Oude pastorie Bassevelde

Geplaatst op 09/09/2021

krijgt grondige renovatie

Oude pastorie Bassevelde krijgt grondige renovatie

In Bassevelde is gestart met een grondige renovatie van de oude pastorie langs de Nieuwe Boekhoutestraat. De volledige buitenschil wordt aangepakt en ook de historische pastorijmuur rond de ruime pastorijtuin wordt hersteld. De pastorie doet momenteel dienst als onderkomen voor het initiatief buitenschoolse opvang. De totale renovatiewerken worden geraamd op 125.000 euro.

In 1856 beslist de kerkraad van Bassevelde de bouwvallige en te kleine pastorie van Bassevelde te slopen en te vervangen door nieuwbouw iets ten oosten van het oude gebouw. Resultaat is de statige pastorie langs de Nieuwe Boekhoutestraat. De pastorie wordt omgeven door een grote pastorietuin. Die was afgelopen maandag nog hét perfecte decor voor de gesmaakte mosselsouper tijdens de jaarmarkt van Bassevelde.

Heel wat Basseveldenaren konden meteen zien dat hun geliefde pastorie momenteel in de stellingen staat voor grote renovatiewerken. De pastorie staat op de lijst van onroerend erfgoed. Het gebouw was al een aantal jaar aan renovatie toe, maar het was wachten op goedkeuring van Vlaanderen. In totaal investeren we de komende maanden 125.000 euro in het gebouw. De volledige buitenzijde van de pastorie wordt aangepakt. Lees: oneffenheden aangepakt, geschilderd, plinten en arduinelementen gerestaureerd, er komen nieuwe luiken aan de ramen, de deuren worden vervangen,….

Brandveiligheid

Daarnaast wordt ook gewerkt aan de (brand)veiligheid van het gebouw. Het gebouw wordt momenteel gebruikt als initiatief buitenschoolse opvang. Om de veiligheid van ons personeel en de kinderen die er worden opgevangen te vergroten, komt er een grote brandtrap aan de zijgevel. Hiervoor dient wel nog een architect aangesteld te worden door het college van burgemeester en schepenen.

Pastorijmuur

Ook de oude pastorijmuur wordt hersteld. Die moest al een tijdje afgeschermd worden wegens afbrokkelende stenen. Een aannemer is momenteel bezig de muur te herstellen. Tegen eind deze maand moeten de werken zeker klaar zijn.

De volledige werkzaamheden moeten midden 2022 volledig afgerond kunnen zijn. Tegen de volgende jaarmarkt in Bassevelde zal de Basseveldenaar opnieuw kunnen genieten van een pastoriegebouw in volle glorie.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies