Wees niet gek - Doe de tekencheck

Geplaatst op 30/03/2022

Een campagne van de Vlaamse overheid

Wees niet gek. Doe de tekencheck!

Nu de lente is begonnen, trekken we opnieuw meer de natuur in. Helaas is de ziekmakende teek ook fan van de natuur.

Met de campagne 'Wees niet gek. Doe de tekencheck!' roept de Vlaamse overheid op om regelmatig een 'tekencheck' te doen.

In Assenede is er een gemiddeld risico om een tekenbeet te krijgen. Zo'n tekenbeet draagt virussen en bacteriën met zich mee en kan je besmetten met de ziekte van Lyme. De Vlaamse overheid vraagt dan ook om volgende maatregelen toe te passen na een wandeling in de natuur.

1. Controleren – Controleer altijd op tekenbeten als je in de natuur bent geweest, best dezelfde dan nog. Controleer jezelf van kop tot teen, want een teek is klein en zoekt vaak een warm plek op. Maak van tekencontrole een goede gewoonte, bijvoorbeeld voor je gaat slapen.

2. Verwijderen – Verwijder de teek rustig en in één beweging met een tekenverwijderaar. Knijp de teek niet plat, draai niet aan de teek, verbrand de teek niet en gebruik geen alcohol, zeep, ether of olie.

3. Symptomen opvolgen – Volg een maand lang de mogelijke symptomen op en consulteer de huisarts bij klachten.

Meer info vind je op www.tekenbeten.be.

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies