Assenede richt 16 serviceflats in

Geplaatst op 25/04/2022

voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Assenede richt 16 serviceflats in voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Het lokaal bestuur richt acht serviceflats in voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Assenede. De serviceflats deden vroeger dienst als verblijf voor de Zusters Kindsheid Jesu in onze gemeente. Dankzij een overeenkomst met woon- en zorgcentrum Sint-Jozef kunnen de flats nu ter beschikking gesteld worden aan slachtoffers van het oorlogsgeweld in Oekraïne.

Het is momenteel druk in de Moederhuisstraat in Assenede. De technische dienst van de gemeente rijdt af en aan met meubels, de vrijwilligers van vzw Obra Baken raken (een vzw die zich inzet voor  (jong)volwassenen met een beperking) zijn in de weer met poetsmateriaal. Er wordt alles op alles gezet om de vroegere serviceflats van de zusters Kindsheid Jesu in orde te zetten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

In totaal gaat het om 8 serviceflats met 1 slaapkamer en 8 kamers met sanitair en gemeenschappelijke keuken en woonruimte. Die serviceflats stonden al een tijdje leeg. Door een overeenkomst tussen woon- en zorgcentrum Sint-Jozef en lokaal bestuur Assenede kunnen ze nu ter beschikking gesteld worden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Voorlopig geldt de huurovereenkomst met woon- en zorgcentrum Sint-Jozef voor 6 maand, maar die kan uitgebreid worden. Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef heeft bouwplannen op de locatie. Zolang die niet starten, blijven de serviceflats ter beschikking voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het woon- en zorgcentrum zorgt voor de brandverzekering van het gebouw, het OCMW voor de huurdersverzekering. De technische dienst van de gemeente staat in voor het opnieuw woonklaar maken van de serviceflats. De bemeubeling is voor rekening van het OCMW. Gelukkig kunnen we rekenen op heel veel gulle giften van de bevolking.

Begeleiding

De vluchtelingen kunnen er gratis verblijven tot ze een inkomen verwerven, daarna wordt een gebruikersovereenkomst afgesloten. Het OCMW zorgt voor de begeleiding van de vluchtelingen en de administratieve ondersteuning. Het OCMW onderzoekt momenteel of de opgevangen vluchtelingen een rol kunnen spelen in het woon- en zorgcentrum of er integratie bevorderende activiteiten kunnen worden georganiseerd. De mogelijke interactie met de bewoners van het woon- en zorgcentrum wordt als een plus beschouwd.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies