VR-brillen helpen scholieren bij het inschatten van gevaarlijke verkeerssituaties

Geplaatst op 19/05/2022

Een nieuw verkeerseducatief project van politiezone Assenede-Evergem

VR-brillen moeten fietsende scholieren helpen bij het inschatten van gevaarlijke verkeerssituaties

Een nieuw verkeerseducatief project van de politiezone Assenede-Evergem wil fietsende scholieren met behulp van VR-brillen helpen bij het inschatten van gevaarlijke verkeerssituaties. Daarnaast werden ook 60 Victor Veilig-mannetjes aangekocht om de omgeving rond de schoolpoort extra te accentueren.

Verkeersveiligheid is één van de belangrijkste bezorgdheden van de burgers van de politiezone Assenede-Evergem. Dat blijkt uit een recente bevraging. Om die reden plaatste de politiezone verkeersveiligheid opnieuw hoog op de agenda van het zonaal veiligheidsplan. In het kader van deze doelstelling zet de politiezone volop in op verkeerseducatie.

Met behulp van het verkeersveiligheidsfonds van de politiezone Assenede-Evergem werden 4 nieuwe VR-brillen aangekocht. Via de VR-brillen worden leerlingen in een virtuele wereld geconfronteerd met enkele gevaarlijke verkeerssituaties. In 21 levels leren leerlingen van 10 tot 14 jaar gepast reageren op moeilijke verkeerssituaties met de fiets. Tijdens een educatief spel worden de leerlingen uitgedaagd om keuzes te maken. Nadien zien ze de gevolgen van hun keuze.  Het spel werd in nauwe samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Moev en Mobiel 21 ontwikkeld.

Kosteloos ontlenen

“Kinderen en jongeren van kleins af aan bewust maken van verkeersregels en de  gevaren op de baan is volgens ons onontbeerlijk om te evolueren naar een veiligere samenleving”, zegt politiecommissaris John Van Acker.  “Om scholen te ondersteunen bij die verkeerseducatie biedt onze politiezone al jaren een mooi aanbod aan van verkeerseducatief materiaal dat de scholen kosteloos kunnen ontlenen bij onze diensten. Zo beschikken we onder andere ook over een behendigheidsparcours voor kleuters en lagere school kinderen, een mobiel verkeerspark, fietskoffer, verkeerskoffers,…. De VR-brillen vormen een mooie aanvulling.”

In totaal beschikt de politiezone over 4 nieuwe VR-brillen. “Vanaf vandaag kunnen de scholen van Assenede en Evergem deze VR-brillen kosteloos ontlenen voor het vijfde en zesde leerjaar in het basisonderwijs. De leerlingen worden tijdens deze sessie steeds begeleid door onze gemeenschapswachten.”

Victor Veilig

Daarnaast kocht de politiezone ook nog eens 60 Victor Veilig-mannetjes aan. Deze moeten aan de schoolpoorten van de lagere scholen uit Assenede en Evergem extra waken over de veiligheid van de kinderen. De eerste exemplaren werden vandaag geplaatst aan de schoolpoort van de gemeentelijke basisschool van Wippelgem. Ze willen de bestuurders aanzetten tot extra waakzaamheid. De mannetjes zullen de komende weken verdeeld worden over de verschillende scholen binnen de politiezone.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies