13de-eeuwse abdijsite decor voor gloednieuwe ‘varkensommegang’

Geplaatst op 25/05/2022

“Ontdek het unieke verhaal van het varken”

Zondag 12 juni wordt het toeristisch zomerseizoen in Assenede officieel op gang geschoten. Dat gebeurt op en rond de 13de-eeuwse abdijsite in de Kloosterakkerstraat in Oosteeklo. Daar kan je individueel of met gids de gloednieuwe ‘varkensommegang’ ontdekken. Tijdens de varkensommegang kan je je op eigen tempo onderdompelen in het verhaal van het varken in de taal, de religie, de voedselketen en de kunst.

De varkensommegang is een idee van Meetjesland gids Godfried Stockman en verwijst naar een ommegang zoals je die ook vindt bij de kapelletjes rond de kapel van Stoepe of in andere bedevaartsoorden.  Tijdens de varkensommegang kan je je op eigen tempo onderdompelen in het verhaal van het varken in de taal, de religie, de voedselketen en de kunst. Je wandelt van het kasteel tot aan het abdijgebouw en leest de 17 infoborden. Ook voor kinderen is dit heel leuk, want op deze ludiek opgevatte borden zit telkens een varkentje verborgen.

Op de site van de abdij zelf staan er nog eens 10 infoborden als pandommegang die een historische duiding geven over de abdij van Oosteeklo, hoe die hier kwam en wat hier de voorbije eeuwen gebeurde.

De tekeningen zijn van de hand van Ingrid Lapiere. De gemeentelijke diensten zorgden dat alle borden werden gemaakt en een blijvende plaats krijgen.

Het verhaal van Félicienne

Wie op zondag 12 juni de rondleiding ‘Het verhaal van het varken Félicienne’ langs de varkensommegang met een gids wil meemaken, kan dat. Die start om 13.30 uur en 15.30 uur aan de ingang van het kasteel in de Abdijstraat.

Voor kinderen tot en met het vierde leerjaar is er om 14.30 en 16.30 uur een poppenspel in het gastenverblijf van de abdij. De voorstelling duurt telkens vijftien minuten. Deelnemen aan de rondleiding en kijken naar het poppenspel is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht.

Klik hier om in te schrijven voor het poppenspel en hier voor de rondleiding met gids. Het aantal plaatsen is beperkt.

De Orde van de Smoutpot en de Vergeten Vrouwen zorgen er de hele dag voor dat je kan genieten van lokale lekkernijen. Je komt bij droog weer best te voet of met de fiets. Op zondagnamiddag kan je gratis parkeren op de parking van de Meetjeslandse Hondenschool in de Abdijstraat.

Groepsarrangementen
Kan je er op zondag 12 juni niet bij zijn? Geen nood, je kan de verschillende groepsarrangementen met gids boeken. Het verhaal van het varken Félicienne is een vervolg op ‘Uit met Félicienne’.

Bij het tweede arrangement ‘De abdij van Oosteeklo, de abdis vertelt’, maak je kennis met Victoria Van De Wiele, de laatste abdis van de abdij en breng je ook een bezoek aan het gastenverblijf.

Wie familie, vrienden of collega’s kennis wil laten maken met Oosteeklo, kan de rondleiding ‘Verken Oosteeklo’ boeken. De gids neemt je mee door de geschiedenis van Oosteeklo. Hij brengt je op een aantal bijzondere plekken, vertelt verhalen van markante dorpsfiguren, situeert het varken en de kloosterzusters in het dorp en hij haalt regelmatig wat dialectwoorden uit zijn ‘redekuul’. De wandeling eindigt met lokale lekkernijen.  

Info en reserveren via www.ordevandesmoutpot.be, godfriedstockman@gmail.com of  0494 54 37 30.

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies