Varkensommegang feestelijk ingewandeld

Geplaatst op 13/06/2022

Kom het verhaal van het vîrken nog een hele zomerlang ontdekken in Oosteeklo

Afgelopen weekend werd onder massale belangstelling de gloednieuwe ‘varkensommegang’ in Oosteeklo ingewandeld. Een klassieke ommegang rond de 13de-eeuwse abdij van Oosteeklo. Met een krulstaart, zo handelt de ommegang niet over de Heilige Maria maar wel over de geschiedenis van ‘het vîrken’.

“Het varken wordt al eeuwen als metafoor gebruikt voor het vulgaire, het onsmakelijke, het beschamende, het vieze en het zondige. Dat is jammer”, zegt Godfried Stockman, gids en bezieler van de ‘Varkensommegang’.

“Er is geen dier ter wereld dat zoveel op ons gelijkt als een varken. Er is geen dier ter wereld dat onze voorouders zo ondersteunde in hun dagelijkse strijd om te overleven, als het varken. Deze nieuwe ommegang sleept de bezoekers mee door alle facetten van het varken. Geen dorp beter dan Oosteeklo, waar de inwoners met fierheid de bijnaam vîrkens, dragen om deze ommegang voor te stellen.”

Individueel of met gids

Nog hele zomer kan je de varkensommegang in Oosteeklo ontdekken. De ommegang telt 14 staties. De eerste statie bevindt zich in de Kloosterakkerdreef. Je kan de varkensommegang op eigen tempo ontdekken of beleven met gids. Info en reserveren via  godfriedstockman@gmail.com of  0494 54 37 30.

De varkensommegang is een eerbetoon aan Felicienne, het legendarische varken waarmee je jarenlang op wandel kon in Oosteeklo, en haar boer Etienne Cortvriendt die recent overleed.

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies