Erika Vlieghe borduurt coronavirus

Geplaatst op 12/07/2022

op befaamd Tapijt van Assenede

Erika Vlieghe borduurt coronavirus op befaamd Tapijt van Assenede

Professor Erika Vlieghe, in een vorig leven voorzitter van expertengroep die onze overheid adviseerde tijdens de coronapandemie, mocht zaterdagochtend de laatste boorduursteken zetten van een afbeelding van het coronavirus op het 100-meterlange Tapijt van Assenede. Door het coronavirus een plekje te geven, wil de vzw Hallekin het Tapijt van Assenede van een veelbetekenende datumstempel voorzien.

Ongeveer 100 borduursters uit binnen- en buitenland hebben samen al meer dan 50.000 uren geborduurd aan de 90 verhaalstaferelen die samen het Tapijt van Assenede vormen. Dat 100-meterlange tapijt vertelt het unieke liefdesverhaal van Floris ende Blancefloer van schrijver Diederik van Assenede. Het tapijt is een initiatief van vzw Hallekin die zich inzet om de figuur van Diederik van Assenede en het unieke verhaal van Floris en zijn Blancefloer levendig te houden.

Naast heel wat minder bekende borduursters worden af en toe ook  gastborduurders uitgenodigd. Zo kwam ook koningin Paola al mee borduren in het borduurlokaal aan het Holleken in Assenede. Vandaag was het de beurt aan Erik Vlieghe. De professor van de Universiteit van Antwerpen mocht de laatste borduursteken zetten aan een afbeelding van het coronavirus op het tapijt.

Bayeux

“Het Tapijt van Assenede is een culturele infodrager geïnspireerd op het 954 jaaroude en wereldbekend Tapijt van Bayeux”, legt Marc De Smet van vzw Hallekin uit. “Het tapijt vertelt het verhaal van de Battle of Hastings. In dat jaar verscheen ook de komeet Halley aan de West-Europese hemel. De makers namen de komeet dan ook op in hun tafereel. Een illustratieve tijdsmarkering voor de productieperiode van het tapijt. Door ook het coronavirus op het laatste tafereel van ons wandtapijt een plekje te geven, doen we hetzelfde. Zie het als een soort van eerbetoon aan onze inspiratiebron. Met Erika Vlieghe konden we geen beter iemand vinden om de laatste borduursteken te zetten.”

Ondertussen is reeds 80% van het wandtapijt gerealiseerd. “We hadden al verder kunnen staan, maar ook wij kregen af te rekenen met corona. Vandaar dat Zeeuws neerlandicus Drs. Piet De Baey, conservator van het museum Het Warenhuis in Axel, met het idee kwam om een coronavirus op het laatste tafereel van het wandtapijt te borduren.” Alle taferelen werden getekend door tekenaar Peter Audenaert.  

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies