Renovatie oud gemeentehuis start op 3 oktober

Geplaatst op 12/08/2022

Stadhuisstraat tijdens week van 15 augustus tijdelijk afgesloten voor afbraak achterbouw

Volgende week wordt gestart met de afbraak van het achterste gedeelte van het voormalig gemeentehuis van Assenede. Door de werken zal de Stadhuisstraat, tussen Diederikstraat en Kloosterstraat, volgende week tijdelijk afgesloten worden voor alle verkeer. De eigenlijke renovatie van het imposante landhuis start op maandag 3 oktober.

Het oud gemeentehuis deed van 1950 tot 2006 als administratief centrum voor de gemeentelijke administratie. Na de verhuis in 2006 naar het nieuwe administratief centrum in de Kasteelstraat vond het een nieuwe bestemming als tijdelijke tentoonstellingsruimte en later als thuis voor de administratie van de Zwarte Sluispolder.

Het gebouw is echter al jaren aan een dringende renovatie toe. In maart 2016 werd het historisch torentje van het dak gehaald en ondergebracht in het gemeentelijk depot. Daar wacht het nu al zes jaar op restauratie. Ook het dak en het bekende balkon van het oud gemeentehuis werd preventief gestut. Het dakgebinte werd behandeld tegen houtrot en voorlopige lekken gedicht. Sindsdien staat het oud gemeentehuis, toch de trots van Assenede, in de stellingen. Geen zicht.

350 werkdagen

Na een lange procedure en goedkeuring van Onroerend Erfgoed - en de daaraan verbonden  Vlaamse subsidies – kan op 3 oktober eindelijk gestart worden met de definitieve renovatie. Eerst wordt het achterste gedeelte, dat in het jaar 1942 werd bijgebouwd en niet beschermd is, afgebroken. Na deze afbraak start dan de definitieve renovatie van het historische landhuis of schepenhuis van het ambacht Assenede uit 1771. Het is een ontwerp van de  Gentse bouwmeester Jan Baptist Simoens. Uit niet gesigneerde of gedateerde bouwplannen, bewaard in het Rijksarchief in Gent, blijkt dat de nog bestaande gewelfde kelder nog een pak ouder is.

In totaal zal de renovatie zo’n 350 werkdagen, zo’n anderhalf jaar, duren. Zoals het er nu naar uitziet, krijgt het gebouw nadien een kantoorfunctie en zal er ook ruimte zijn voor officiële plechtigheden en recepties.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies