Restauratie oorlogsmonument Assenede

Geplaatst op 01/09/2022

Letterkapper geeft oorlogshelden opnieuw een naam

Restauratie oorlogsmonument Assenede: Letterkapper geeft oorlogshelden opnieuw een naam

Het monument ter ere van de slachtoffers van de wereldoorlogen voor het gemeentehuis van Assenede wordt momenteel gerestaureerd.

De namen van de oorlogshelden op het monument waren door de tand des tijds stilaan onleesbaar geworden. Een erkende letterkapper is nu bezig elke naam afzonderlijk bij te werken en te voorzien van witte letterverf. Op die manier krijgen de Asseneedse oorlogshelden de eer die ze verdienen en blijven hun namen voor altijd in het collectieve geheugen gegrift.

Soldaat

Het monument werd in 1920 ontworpen door Louis Willems uit Zelzate. Het oorspronkelijke beeld toonde een soldaat met een geweer, wijzend naar het Oosten. De neus van de soldaat werd beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en het beeld werd nadien van zijn sokkel gehaald. Na de oorlog werd de soldaat niet meer teruggeplaatst, maar in 1948 vervangen door een bekroning met lauwerkransen van de Gentse beeldhouwer Oscar Sinia. 

Vroeger stond het monument op de Markt in Assenede, maar met de dorpskernvernieuwing in 2011 werd het monument verplaatst naar het park aan het gemeentehuis.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies