Assenede huldigt reuzen en viert keizerin Sarah

Geplaatst op 20/02/2023

2023 is nu al een bijzonder carnavalsjaar

Afgelopen zondag huldigde gemeente Assenede acht reuzen en gaf ze een plaatsje in het (reuzen)bevolkingsregister. Meteen daarna werd ook prinses Sarah I aangesteld op het gemeentehuis en ontving ze zowel de sleutel van het gemeentehuis als haar keizerstitel. 

 

Op de stoet is het nog wachten tot zondag 26 februari, maar de carnavalsfeestelijkheden in Assenede zijn volop aan de gang. Zo werden afgelopen zondag op het plein voor het gemeentehuis acht reuzen gehuldigd en opgenomen in het (reuzen)bevolkingsregister. Diederik van Assenede en Eglantina met hun gloednieuwe outfits, nieuwe reuzen Keizer Maarten I der Assenede en Marietje van Krentenbrood, alsook de Boekhoutse reuzen: Henri, Elza, Patrick en Eric. Allen ontvingen ze een Asseneeds reuzenpaspoort en officieuze oorkonde uit handen van schepen van cultuur Chantal Bobelijn. “In Assenede staan we garant voor traditie, zeker als het over carnaval gaat” bevestigde deze laatste, “een reuzenplechtigheid past dan ook perfect bij onze gemeente.”

De Boekhoutse reuzen kunnen bovendien rekenen op een bijzonder jaar, want zij vieren dubbel feest. In september wordt in Boekhoute immers het startschot gegeven van de vijftigste Gîrnaertfeesten.

 

 

Keizerin Sarah

Meteen na de reuzenplechtigheid trokken de feestelijkheden naar de raadzaal van het gemeentehuis waar prinses Sarah officieel werd aangesteld. Daar mocht ze de sleutels van het gemeentehuis, alsook de keizerlijke titel in ontvangst nemen. “2023 is het jaar waarin prinses Sarah I haar derde ambtstermijn ingaat”, aldus burgemeester Philippe De Coninck, “en daar hoort logischerwijze een keizerlijke titel bij.” En zo heeft Assenede zijn tweede keizerin in de geschiedenis van het Asseneedse carnaval te pakken. Een unicum.

Het is nu aftellen naar de stoet op zondag 26 februari, waar de reuzen en keizerin Sarah te bewonderen zullen zijn. Om van die dag een echt carnavalsfeest te maken, roept Werkgroep Carnaval alle inwoners op om tot die dag hun huis, tuin, voordeur of ramen te versieren in het thema van carnaval.

 

 

Carnaval Assenede is een organisatie van de Werkgroep Carnaval in samenwerking met het gemeentebestuur van Assenede. 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies