Laat je grote groene hart zien en investeer mee in de nieuwe zonnepaneleninstallatie in de Trieststraat

Geplaatst op 24/03/2023

Maak hernieuwbare energie toegankelijk voor iedereen

Met de hulp van Socrowd, een crowdfunding platform, wil OCMW Assenede in samenwerking met Enduro de nodige centen inzamelen voor een zonne-installatie op het dak van OCMW Assenede in de Trieststraat. Het doel: hernieuwbare energie toegankelijk maken voor de sociale huurder die zelf niet kan investeren in zonnepanelen.

Op het dak van OCMW Assenede in de Trieststraat komt binnenkort de eerste solaire installatie van Enduro, met maar liefst 47 zonnepanelen en 4 omvormers. Enduro financiert deze installatie met een renteloze lening van Socrowd.

Om deze lening en bijgevolg het project te verzekeren, rekent OCMW Assenede op de bijdrage van sympathisanten met een groot/groen hart. Iedereen die dat wil, kan investeren vanaf een bedrag van 100 euro, wat overeenkomt met één aandeel. Het bedrag dat zo bijeen wordt gespaard, doet Socrowd maal drie. Zo hoopt OCMW Assenede een bedrag van 10.000 euro bijeen te rapen. Maal drie is dat goed voor een renteloze lening van 30.000 euro met looptijd van 10 jaar.

Atypisch

De crowdfunding die hier op poten wordt gezet is ietwat atypisch, want er wordt niet gevraagd om geld weg te schenken, maar om geld (renteloos) uit te lenen. Spaarders die dat willen, kunnen immers hun aandeel of aandelen terugbetaald krijgen van zodra de renteloze lening is afgelost.

Win-win

Het doel van dit project is om groene energie te kunnen leveren aan sociale huurders tegen een prijs die een flink stuk onder het sociaal tarief ligt. De niet-gebruikte energie wordt vervolgens verdeeld via een ‘Hernieuwbare Energie Gemeenschap’ (HEG) aan andere partners in de buurt die het normale tarief betalen en daarop een korting krijgen. De daarna nog resterende energie wordt op het net geïnjecteerd. Dit zorgt voor een win-win situatie voor alle betrokkenen.

De inzamelingsactie duurt nog tot en met 17 april. Investeren kan via deze link.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies