Dag van de Landbouw op zondag 17 september

Geplaatst op 07/09/2023

Het begint bij ons!

Op zondag 17 september is het Dag van de Landbouw. Onze gemeente opent deze feestelijke dag bij Melkveebedrijf Perneel in Assenede. Iedereen is welkom vanaf 10.00 uur om er een kijkje te gaan nemen en kennis te maken met het bedrijf.

Het bedrijf

In Assenede, op de grens tussen Polders en Houtland, baat de familie Perneel een gespecialiseerd melkveebedrijf uit. In de zomer grazen de 120 melkkoeien op weilanden rondom het bedrijf. Hierdoor kan de melk als ‘weidemelk’ geleverd worden aan zuivelverwerker Inex. Op het overige gedeelte van de 40 hectare bedrijfsoppervlakte teelt de familie voedergewassen voor de dieren: maïs, gras, luzerne en tarwe.

Korte keten

Voor de rest van het ruwvoeder dat nodig is én om de rundveemest te kunnen afzetten, zijn er afspraken met akkerbouwers uit de regio. Zo blijft de keten kort. In 2014 bouwde de familie Perneel een nieuwe melkveestal. De oude melkveestal werd omgebouwd tot een vernieuwde stal voor de jonge dieren, uiteraard met de nodige aandacht voor het comfort van het melk- en jongvee. Maar ook arbeidsefficiëntie en arbeidsveiligheid voor de boer waren belangrijk in het (ver)bouwverhaal.

Stokpaardjes

De jongere generatie, twee zonen en een dochter, zetten zich achter een wetenschappelijk gestuurde fokkerij. De focus hierbij wordt gelegd op een combinatie van hoge vet- en eiwitgehaltes in de melk, goede melkproductie en een hoge levensduur bij de dieren. Ook de bijzondere aandacht voor de hygiëne bij de kalveropfok is een van de stokpaardjes op het melkveebedrijf. Voorbijrijdende fietsers kunnen een blik werpen op de melkkoeien in de stal of de omliggende weilanden. 

Kom langs

Benieuwd? Kom naar de Dag van de Landbouw en bezoek melkveebedrijf Perneel in de Kloosterstraat 103. Iedereen is welkom tussen 10.00 en 18.00 uur.

Volledige aanbod

Verkeersmaatregelen

Om dit evenement in goede banen te leiden, zijn er beperkende verkeersmaatregelen voorzien in de Kloosterstraat. Er geldt een parkeerverbod vanaf het kruispunt Trieststraat – Kloosterstraat tot het rondpunt Kloosterstraat – Kloosteraprilstraat. 

Een voorproefje

Nu al benieuwd? Bekijk dan het filmpje via onderstaande link.

 

 

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies