De compostbak

 

Wat?

Dit systeem is geschikt voor tuinen met een behoorlijke oppervlakte gazon, struiken, een moestuin, etc. Afhankelijk van de plaats kun je 2 à 3 bakken aaneensluitend naast elkaar plaatsen. Hierdoor kun je het materiaal gemakkelijker omzetten. Een compostbak plaats je best op een schaduwrijke plaats, zo voorkom je uitdroging. Meng en verlucht voldoende je compost om deze levend te houden.

Hoe een compostbak opstarten?

STAP 1

Een compostbak kun je aankopen bij de gemeentelijke Milieudienst of eenvoudig zelf maken met houten planken van palletten. Zorg voor een opening zodat je het compost eenvoudig kan uitscheppen.

STAP 2

Voorzie drie bakken: in de eerste bak kun je keuken- en tuinafval deponeren. Als die vol is, verwijder je de opening en breng je de inhoud over in de tweede bak (goed mengen en verluchten). Soms moet de massa bevochtigd worden met water.

STAP 3

In de tweede bak kan de temperatuur nu stijgen. De eerste bak kun je nu opnieuw gebruiken voor keuken- en tuinafval. Na 2 à 3 maanden kun je de compost in de tweede bak volledig omzetten en laten uitrijpen in de derde bak.

Verklaring over cookies