Hoe behaal ik een 'Attest animator in het jeugdwerk' ?

De cursus

Om te weten wat je allemaal moet kunnen en kennen als animator, volg je eerst een weekje cursus. Dat klinkt een beetje saai, maar zo’n cursus is eigenlijk een week lang zot doen, je uitleven en veel nieuwe mensen leren kennen.

Wij stellen voor dat je de cursus volgt bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk, omdat deze het beste aansluit op onze werking. Je kan natuurlijk ook cursus volgen bij een heleboel verschillende organisaties zoals jeugdbewegingen of mutualiteiten. Deze kan je allemaal terugvinden via mijnkadervorming.be

Als je ingeschreven bent voor de cursus, laat dan ook iets weten aan de jeugddienst. Zo weten wij dat je op het speelplein komt staan. Zo’n cursus kost wel een behoorlijk bedrag, maar je krijgt een flink stuk terugbetaald van de jeugddienst.

Van de organisator van de cursus krijg je een deelnamebewijs waarop de deelnameprijs, de plaats en datum en het onderwerp van de cursus vermeld staan. Dit breng je samen met je gegevens (naam, adres, geboortedatum of rijksregisternummer) binnen op de jeugddienst.

De stage

Na de cursus moet je een stage doen van 50 contacturen, dit komt voor onze werking overeen met twee weken. Tijdens die stage word je door een ervaren hoofdanimator begeleid om een zo goed mogelijke animator te worden.

Zoals je misschien al kon raden, is het mogelijk om de stage bij ons op het speelplein te doen. Laat dus zo snel mogelijk weten dat je ingeschreven bent voor de cursus, dan bezorgen wij je alle verdere info over het speelplein.
Dit kan je doen door een mailtje te sturen naar speelplein@assenede.be of door je gegevens in te vullen op deze website.
 

Het evaluatiemoment

Nadat je geslaagd bent op je stage, moet je je inschrijven op een evaluatiemoment van de VDS (of de organisatie waar je je cursus gevolgd hebt). Tijdens dit moment gebeurt de laatste beoordeling. Als je volledig geslaagd bent, ontvang je een erkend attest ‘Animator in het jeugdwerk’, uitgereikt door de Vlaamse Overheid.

Verklaring over cookies