Buiten spelen in Assenede

 

Speelpleintjes

In Assenede is er een nieuwe wind in de visie omtrent het buiten spelen. Toen de buitenomgeving aan de nieuwe jeugdlokalen in Oosteeklo moest worden aangepakt, koos het gemeentebestuur voor een groene natuurlijke speelruimte.

Natuurlijke speelruimtes worden schaars. Bosjes, restruimtes en braakliggende terreintjes verdwijnen met de dag. De inrichting van speel- en sportterreinen bieden deels soelaas, want ook hier kunnen kinderen zich uitleven, maar toch vervullen deze niet dezelfde functie. Spelen in bos en natuur biedt specifieke mogelijkheden om te ravotten en is een uitgelezen mogelijkheid om kinderen met de natuur in contact te brengen, te leren en zich te verwonderen.

Het gemeentebestuur zet in op het creëren van natuurlijke speelruimtes. Je vindt er geen opvallende speeltoestellen, maar wel natuurlijke ‘speelimpulsen’ of elementen, zoals bergen, bosjes, struiken… waar kinderen kunnen spelen, kampen bouwen… De speeltoestellen die in onze gemeente aan vervanging toe zijn, worden naar analogie van de natuurlijke speelruimte in Oosteeklo, vervangen door duurzame houten speelelementen. 

 

Hier een overzicht van de verschillende speel- en ontmoetingsruimtes:

             ASSENEDE

  • Het speelplein in de Kasteelstraat in Assenede is een combinatie van sport en spel: een basketbalterreintje – dat zal worden gerenoveerd –, wat skate-infrastructuur en de speeltoestellen zorgen dat kinderen zowel als jongeren aan bod kunnen komen. Het grasplein gelegen achter het speelpleintje, is een prima veld om met wat vrienden partijtje voetbal te spelen.

BASSEVELDE

  • Met de bouw van het nieuwe dorpshuis Bass'Cul kwam er ook een vernieuwd speelpleintje (Dorp 48). Het werd een groene belevingsplek waar jong en oud zich thuis voelen. 

 

 Opgelet! 

De wilgenboog op het speelpleintje achter Bass'Cul is tijdelijk afgesloten omwille van de vele wespen. Wespen worden aangetrokken door de zoetigheid die ze op de wilgen vinden. Daar zitten immers duizenden bladluizen die een zoete stof afscheiden op de takken en bladeren. 

 

  • Ook aan Den Hof in de Nieuwe Boekhoutestraat is er speelruimte voorzien.

BOEKHOUTE

  • In Boekhoute vind je het speelplein in de Terpietestraat (wijk via de Ooststraat). Momenteel staat er een glijbaan, schommel en een klimrek. Deze toestellen zullen dit jaar vervangen worden door duurzame, houten, natuurlijke speelelementen. Op het graspleintje is het leuk voetballen.

OOSTEEKLO

  • In Oosteeklo zijn er een speelplein in de Ertveldesteenweg en de natuurlijke speelruimte aan de jeugdlokalen
  • Op het speelplein een de kleuterschool in de Ertveldesteenweg staan wat leuke speeltoestellen en is er een natuurlijke speelruimte die onlangs onder handen gepakt werd door een aantal inwoners (Vrienden van de Begijnenakker) en de scouts. Neem gerust een kijkje!
  • Een realisatie waar we bijzonder trots op zijn, is de speelruimte aan de jeugdlokalen in de Stroomstraat. Onder de kerktoren kunnen kinderen en jongeren op een ruim terrein ‘hun ding doen’. Verzamelplekken, heuvels, zandzones, speelbosjes, een evenwichtsparcours in duurzaam Robiniahout maken van het terrein voor zowel de scouts als voor alle andere gebruikers een aangename speelruimte.
  • Speelbos De Slingerij in Oosteeklo is een speelzone in het bos en is ingesloten tussen de straten Heide, Antwerpse Heirweg en de Slingerij. De ingang van de speelzone ligt op de hoek van de Slingerij en de Antwerpse Heirweg. Kinderen en hun begeleiders kunnen hier, met respect voor plant, dier en mens, vrij ravotten tussen de bomen en de struiken. In de rest van het bos kan dit enkel op de paden.

 

Speelstraat

In Assenede is er een reglement dat het mogelijk maakt om in de zomermaanden een speelstraat in te richten. Zin om in jouw buurt een straat toegankelijker te maken voor spelende kinderen? Sla de handen in elkaar en lees het reglement er eens op na! Opgelet: de aanvraag voor een speelstraat moet tijdig gebeuren.

Voor meer info kan je contact opnemen met de jeugddienst. 

Reglement speelstraat

Sneeuwstraat

In de winter kun je in onze gemeente ook een sneeuwstraat inrichten als inwoner. Ook hiervoor bestaat een reglement. Omdat dit ook wat meer inhoudt dan enkel het afsluiten van de straat met een dranghekken, dient ook deze aanvraag tijdig en binnen het kader van het reglement te gebeuren.

Reglement sneeuwstraat

 

Buitenspeeldag

Jaarlijks wordt net voor of net na de paasvakantie de Buitenspeeldag georganiseerd. Dit is een initiatief dat  het hoogtepunt vormt van een campagne die enerzijds kinderen en jongeren aanzet om buiten te sporten en spelen in hun onmiddellijke woonomgeving, en anderzijds openbare besturen en ouders stimuleert om kinderen en jongeren buiten te laten spelen en sporten in die onmiddellijke woonomgeving. Dit hoogtepunt is een blijvende oproep om het buiten te spelen en sporten aan te moedigen en op een positieve manier aandacht te vragen voor de specifieke noden van kinderen en jongeren in de publieke ruimte.

Jaarlijks organiseren de jeugd- en sportdienst activiteiten in een andere deelgemeente. Dit wordt bekend gemaakt via de website, een flyer via de scholen en de Belleman. 

Verklaring over cookies