Tijgermug gespot? Meld het!

Geplaatst op 10/07/2024

Help zo de opmars te stoppen!

HELP DE OPMARS VAN DE TIJGERMUG TE VERTRAGEN

Misschien heb je al eens van de Aziatische tijgermug gehoord? Op steeds meer plaatsen in Vlaanderen kan je deze mug treffen. De naam doet je misschien denken aan een grote mug, maar vergis je niet, het gaat over een kleine zwart-wit gestreepte steekmug. Het is belangrijk om de aantallen tijgermuggen laag te houden in onze contreien. En jij kan daarbij helpen!

IS DE TIJGERMUG GEVAARLIJK?

Op zich is de tijgermug niet gevaarlijk, maar ze kan wel voor heel veel overlast zorgen. Als er veel tijgermuggen voorkomen in de buurt kun je soms zelfs niet meer buiten zitten. Deze muggen steken namelijk overdag en zijn erg agressief. Ook kan deze mug ziektes overbrengen zoals dengue, zika en chikungunya. Gelukkig is de kans dat de tijgermug in België mensen ziek maakt op dit moment nog heel klein. Er is dus nog geen reden tot ongerustheid.

Hoe kan je de tijgermug herkennen?

De tijgermug is een kleine zwart-wit gestreepte steekmug die ongeveer 4 tot 5 millimeter groot is. Ze komt oorspronkelijk voor in het buitenland, en is in opmars in België. Je herkent de mug aan witte strepen op de poten. Het uiteinde van de achterpoten is wit en de mug heeft een witte streep op het achterhoofd en de rug.

DRIE TIPS OM DE VERSPREIDING TEGEN TE GAAN

  • Tip 1: Geef tijgermuggen geen lift. De tijgermug jaagt overdag, van ‘s middags tot ’s avonds. In tegenstelling tot onze steekmuggen die vooral in de schemering en ’s nachts actief zijn en liever wachten tot je stilzit om je te bijten, gaat de tijgermug je achterna. Ze achtervolgt je tot in de wagen en lift zo dikwijls mee tot in onze streken. Let er dus op dat je tijgermuggen geen lift geeft.

 

  • Tip 2: Verhinder de kweek van tijgermuggen. Elke steekmug, en dus ook de tijgermug, heeft water nodig om zich voort te planten. Geen grote moerassen, beken of vijvers maar wel een plasje water op een afdekzeil, in een goot of op een plat dak. Ook rioolputjes en regentonnen zijn favoriete broedplaatsen. Dus zorg ervoor dat je plasvorming verwijderd of vermijd in je tuin.

 

  • Tip 3: Investeer niet in gif maar in biodiversiteit. Steekmuggen, waaronder de tijgermug, staan op het menu van vleermuizen, vissen, vogels, amfibieën, kevers, libellen… Die dieren zorgen voor een natuurlijke bestrijding van de tijgermug op een ecologisch verantwoorde manier. Zorg dus voor rust- en nestplaatsen voor insecteneters in je tuin.

Rood koper helpt ook tegen de tijgermug. Leg bijvoorbeeld een koperdraad of enkele eurocenten in de dakgoot, in het afvoerputje of een andere plaats met stilstaand water. Rood koper vertraagt en belet de goede ontwikkeling van de muggenlarve.

HEB JE EEN TIJGERMUG GEZIEN? MELD HET!

Heb je een tijgermug gezien, dan kan je dit melden op de website www.muggensurveillance.be. Hierna volgt eventueel onderzoek en bestrijding.

Meer info? www.muggensurveillance.be

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies