Attesten en uittreksels burgerlijke stand

Attesten en uittreksels aanvragen

U kan online attesten en uittreksels uit de registers van de burgerlijke stand aanvragen(geboorte, huwelijk, echtscheiding en overlijden) voor diverse doeleinden (mutualiteit, belastingen, sollicitatie, echtscheiding...).

U kan het gewenste attest of uittreksel online opvragen, opslaan en printen zonder dat u moet langskomen bij de loketten van de Dienst Burgerzaken. 
De geprinte attesten zijn volkomen rechtsgeldig binnen de Europese Unie.

Let op! U heeft uw afschrift of uittreksel nodig voor het buitenland, kies dan bij de online aanvraag bij “Document nodig voor gebruik in België “ voor “nee”. Dit is belangrijk, omdat u anders problemen kunt ondervinden bij de legalisatie van het afschrift of uittreksel. Het aangevraagde document krijgt u niet onmiddellijk in uw mailbox.

Indien u geen computer heeft, kunt u terecht aan de balie dienst burgerzaken.

Vraagt u een attest aan voor iemand anders? Stuur ons dan een mailtje: burgerlijkestand@assenede.be. Indien uw aanvraag aan de wettelijke vereisten voldoet, bezorgen wij u de gevraagde akte. 

Hoe aanvragen?

U kunt een afschrift of een uittreksel aanvragen bij het gemeentebestuur waar het feit plaatsvond.

Als u beschikt over een elektronische identiteitskaart (eID), kunt u een afschrift of uittreksel van de akte online aanvragen via het e-loket van uw gemeente.

 

Die elektronische afschriften en uittreksels zijn voorzien van een elektronisch zegel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze hebben dezelfde juridische waarde als deze afgeleverd door de gemeente. Zolang de informatie op het bewijs correct is, kunt u het geldig gebruiken in om het even welke vorm (op papier of in digitale vorm).

Sinds 1 januari 2019 worden akten van de burgerlijke stand uitsluitend digitaal geregistreerd. Dateert uw akte van voor 1 januari 2019, dan is die misschien nog niet in digitale vorm beschikbaar. Sommige gemeenten digitaliseren oude archieven naarmate afschriften of uittreksels van de akten worden opgevraagd of wijzigingen worden aangebracht

Dienst Burgerlijke Stand

Openingsuren

Maandag : 9:00 12:00
Dinsdag : 9:00 12:00
  14:00 16:00
  17:00 18:45
Woensdag : 9:00 12:00
  14:00 16:00
Donderdag : 9:00 12:00
Vrijdag : 9:00 12:00
Verklaring over cookies