Budgetbegeleiding en schuldhulpverlening

 

Het OCMW werd erkend als schuldbemiddelingsdienst. Met deze dienst wil het OCMW je steunen indien je problemen ondervindt met het beheren van je budget. Hiervoor zijn drie mogelijke werkwijzen:

  • Budgetbegeleiding
  • Budgetbeheer
  • Collectieve schuldbemiddeling

 

Budgetbegeleiding

Budgetbegeleiding is een dienstverlening voor mensen die hun budget wel zelf kunnen beheren, maar die daar graag tijdelijk hulp en begeleiding bij wensen. Samen met de maatschappelijk werker wordt dan een budgetplan opgesteld. Hierbij beheer je dus zelf je inkomsten, maar wordt er toezicht gehouden op de uitgaven door de maatschappelijk werker. Minstens één maal per maand kom je samen met de maatschappelijk werker om de uitgaven te bespreken en na te gaan of alle nodige betalingen zijn uitgevoerd. Tijdens de begeleiding worden er tips meegegeven op welke manier je kan besparen en hoe je het uitgavenpatroon kan verbeteren.

Budgetbeheer

Budgetbeheer is een dienstverlening voor mensen die het (tijdelijk) moeilijk hebben om zelf hun budget te beheren omwille van persoonlijke problemen en/of schulden.

Hierbij beheert het OCMW jouw budget, de maatschappelijk werker stelt een inventaris op van alle inkomsten en uitgaven, waaronder eventueel schulden vervat zitten. Jouw inkomsten worden rechtstreeks op een rekening van het OCMW gestort. Deze rekening staat wel op jouw naam maar je kan zelf geen verrichtingen doen. De maatschappelijk werker zal met de inkomsten alle rekeningen, kosten en schulden in de mate van het mogelijke afbetalen. Als je in budgetbeheer komt, wordt er onderhandeld met de verschillende schuldeisers om tot een haalbaar afbetalingsplan te komen. Zelf krijg je van het OCMW een leefgeld dat gestort wordt op een afnamerekening: dit is een rekening waar alleen jij geld kan afhalen. 

Bij budgetbeheer heb je regelmatig contact met de maatschappelijk werker om de stand van zaken in het dossier te bespreken. Tijdens deze gesprekken worden de uitgevoerde betalingen en eventuele andere wensen die weerslag hebben op het budget besproken.

Collectieve schuldenregeling 

Dit is een procedure die via het gerecht geregeld wordt. Wanneer jouw schuldenlast te hoog is en je je schulden zeer moeilijk of nooit zal kunnen afbetalen, kan er door de dienst schuldhulpverlening bij de rechtbank een collectieve schuldenregeling aangevraagd worden. 

Hierbij wordt door de rechtbank een schuldbemiddelaar aangesteld die een regeling opstelt voor de afbetaling van alle schulden en die ervoor zorgt dat je daarnaast nog menswaardig kan leven.

Locatie

De Dienst Budgetbegeleiding en schuldhulpverlening vind je op de bovenverdieping van het gemeentehuis.

 

OCMW Budgetbeheer en Schuldhulpverlening

AFSPRAAK VERPLICHT

Openingsuren

MA
9:00 - 12:00
DI
9:00 - 12:00
14:00 - 16:00
WO
9:00 - 12:00
DO
9:00 - 12:00
VR
9:00 - 12:00
ZA
gesloten
ZO
gesloten

Extra info

Onze diensten zijn gesloten op 11 juli, 15 en 16 augustus.

Verklaring over cookies