Info startende Horeca-ondernemer

 

Als startende ondernemer is het niet altijd eenvoudig om de weg te vinden in het administratieve doolhof. We helpen je daarom hieronder graag verder op weg met een duidelijk overzicht van de noodzakelijke vergunningen, verplichtingen en verzekeringen!

Vergunningen en verplichtingen

Algemene verplichtingen

Als ondernemer is het verplicht een ondernemingsnummer te hebben. Dit nummer ontvang je als je de onderneming inschrijft op de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO). De inschrijving moet gebeuren via een erkend ondernemersloket.

Ondernemersloket

Er zijn momenteel 8 erkende ondernemingsloketten. De ondernemingsloketten hebben samen ongeveer 156 lokale kantoren verspreid over heel België. Het ondernemersloket is vrij te kiezen. Het heeft geen belang waar uw bedrijf gevestigd is.

 

Toegang tot online ondernemersloket

Aanmelden bij het ondernemersloket doe je via e-loketondernemers.be of via de aanmeldknop 'Mij burgerprofiel' rechtsbovenaan deze website. Wanneer je bent aangemeld, klik je op diezelfde knop en kies je voor e-loketondernemers.be in het keuzemenu.

 

Drankvergunning

 • Iedere handelszaak die alcoholische dranken verkoopt, is verplicht een drankvergunning aan te vragen bij het gemeentebestuur. Het College van Burgemeester en Schepenen beoordeelt de aanvraag en kan eventueel bepaalde voorwaarden koppelen aan de vergunning (bv. Toegestane openingsuren).
 •  Voor meer info: https://www.assenede.be/ondernemen/vergunningen 

Terrasvergunning

 • Wil je een terras plaatsen voor je horecazaak? Als dit terras (een deel van) het openbaar domein inneemt, moet je hiervoor een toelating vragen bij de gemeente via het aanvraagformulier op de website. Zij zullen de aanvraag beoordelen en al dan niet hun goedkeuring geven.
 • Voor meer info: https://www.assenede.be/ondernemen/vergunningen 

Verzekering

 • Baat je een publiek toegankelijke plaats uit? Dan ben je als ondernemer verplicht een verzekering Objectieve aansprakelijkheid bij Brand en Ontploffing af te sluiten bij je verzekeringsagent.

Brandveiligheidsattest

 • Het is afhankelijk van de oppervlakte van je zaak of het voldoende is een melding te doen van de opening van de zaak of een attest verplicht is.
  • Is je handelszaak kleiner dan 100 m²? Dan ben je enkel verplicht een melding te doen bij de brandweer. Deze melding moet ten laatste 3 maanden na de opening, gebeuren. Deze melding kan online gedaan worden op de website van Brandweerzone Centrum (https://brandweerzonecentrum.be/korps/post-assenede)
  • Is je handelszaak groter dan 100 m²? Je bent verplicht melding te doen bij de brandweer en ook een brandveiligheidsattest aan te vragen. Dit attest dient eveneens aangevraagd te worden via de website van Brandweerzone Centrum. De brandweer zal dan ter plaatse de nodige controles komen uitvoeren. Het attest moet ten minste 30 dagen voor de opening van de zaak aangevraagd worden en zonder dit attest mag een zaak de deuren niet openen.

FAVV

Vergunning kansspelen

 • Wil je in je horecazaak een kansspel plaatsen? Dan ben je verplicht een vergunning aan te vragen bij de Kansspelcommissie. Kansspelen zijn in België in principe verboden, dus zonder deze vergunning kan en mag men geen kansspelen plaatsen in zijn/haar horecazaak. Meer informatie over de soorten vergunningen en het onderscheid dat men maakt, kan op de website van de kansspelcommissie teruggevonden worden.
 • https://www.gamingcommission.be/opencms/opencms/jhksweb_nl/gamingcommission/commission/licence/

Zit je hierna nog met vragen? Bij het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) kan je als (toekomstige) ondernemer steeds terecht voor advies en persoonlijke begeleiding. Meer informatie kan je ook op hun website terugvinden.

Ook op de website van Horeca Vlaanderen, de sectororganisatie van en voor de horeca, is meer informatie over de nodige vergunningen en verplichtingen terug te vinden. Ook bieden zij gratis startersopleidingen aan voor mensen die ervan dromen een horecazaak op te starten, of dit misschien net gedaan hebben maar toch nog met veel vragen zitten.

Ook ondernemersorganisatie Unizo kan ondersteuning bieden bij de opstart van een nieuwe zaak.

Verklaring over cookies