Brandweer

 

Brandweerzone Centrum

Op 1 januari 2015 gaat ‘Brandweerzone Centrum’ officieel van start. Deze hulpverleningszone komt er na een hervorming van acht jaar. De zone wordt gevormd door 8 korpsen. 

De vernieuwde structuur zal  ervoor zorgen dat je nog sneller en beter kan rekenen op de brandweer.


Elke burger heeft recht op dezelfde hulp

De brandweerhervorming is er gekomen na de grote gasramp te Gellingen in 2004. Daarbij kwamen 24 mensen om het leven.

Bij die gasramp werd vooral duidelijk  dat de werking van de hulpdiensten moest verbeterd worden om de veiligheid van de burgers en de hulpverleners te verhogen.

In 2007 werd een wet gepubliceerd die de krijtlijnen van de brandweerhervorming uiteen zet. Drie grote principes vormen de basis van deze kaderwet. Ten eerste dat de burger recht heeft op de snelste adequate hulp,  ten tweede dat elke burger recht heeft op eenzelfde basisbescherming tegen eenzelfde prijs en ten derde dat schaalvergroting noodzakelijk is.


Grotere organisatie, grotere slagkracht

Brandweerzone Centrum groepeert de voormalige korpsen van Assenede, Deinze, Gavere, Gent, Lochristi, Melle, Merelbeke en Zelzate. Zij vormen vanaf 1 januari  een netwerk van 11 posten. De hoofdkazerne zal in Gent liggen.
Zo’n kleine duizend brandweermannen en -vrouwen,  waarvan de helft beroepsbrandweerlieden en de helft vrijwilligers, beschermen samen achttien gemeenten: Assenede, Deinze, De Pinte, Destelbergen, Evergem, Gavere, Gent, Lochristi, Lovendegem, Melle, Merelbeke, Moerbeke, Nazareth, Oosterzele, St.-Martens-Latem, Wachtebeke, Zelzate en Zulte.

Dankzij de schaalvergroting kunnen de snelste en meest adequate middelen gestuurd worden bij een dringende interventie, zonder rekening te moeten houden met gemeentelijke grenzen. Dat betekent dat niet noodzakelijk het korps van je eigen gemeente langskomt, maar wel de ploeg die het snelst ter plaatse kan zijn. Dit was vroeger anders.


Noodnummer blijft hetzelfde

Behalve de snellere hulpverlening, zal er in de praktijk  voor de burger zelf niet zoveel  veranderen.
Het noodnummer blijft ongewijzigd.

Voor dringende hulpverlening (je huis staat in brand of er is een zwaar ongeval gebeurd met slachtoffers) bel je nog steeds naar het nummer 100 of 112.


Wijziging tarieven betalende opdrachten

De wettelijke opdrachten van de brandweer zijn kosteloos. Voor het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig zal de brandweer geen kosten aanrekenen.
Maar voor bepaalde opdrachten die de brandweer uitvoert, moet je wel betalen.  De retributies voor die opdrachten zijn tot op heden verschillend in de 18 gemeenten van de zone. De verdelging van een wespennest kan vandaag gratis of betalend zijn, en de tarieven lopen ook uiteen.
Op 1 januari 2015 zal er voor alle gemeenten een uniform retributiereglement gelden. https://www.brandweerzonecentrum.be/wat-kost-dat​

Aanvragen

Stormschade, wateroverlast of een wespennest melden? Neem contact op via deze link of onderstaande buttons.

Stormschade Wateroverlast Wespenverdelging
 

Beslissingen zoneraad en zonecollege Brandweerzone Centrum.

Zoneraad 2024

Zoneraad 2023

Beslissingen zoneraad 2018 - 2020

Beslissingen zoneraad 2021 - 2022

Zonecollege 2023

Beslissingen zonecollege 2018 - 2019

  • Goedkeuring begrotingswijziging 2018 van de Hulpverleningszone Centrum: toelichting en verslag.                                                                                                                                                                                            

Brandweer e-loket

Openingsuren

MA
9:00 - 11:30
14:00 - 16:00
DI
9:00 - 11:30
14:00 - 16:00
WO
9:00 - 11:30
14:00 - 16:00
DO
9:00 - 11:30
14:00 - 16:00
VR
9:00 - 11:30
14:00 - 16:00
ZA
gesloten
ZO
gesloten
Verklaring over cookies