De composthoop

 

Een composthoop is zeer geschikt voor een grote tuin of voor een tuin met veel afval van bomen, struiken, gras en groenten. Je kan ook verschillende composthopen combineren.

Je kiest best een beschutte, halfbeschaduwde plaats die je opnieuw gebruikt voor elke nieuwe composthoop. De aanwezigheid van resten doet het proces immers sneller starten. Contact met de bodem is erg belangrijk.

De ideale grootte van je composthoop is uiteraard afhankelijk van de grootte van je tuin. Bij een groetentuin van 1 tot 5 are is een composthoop van ongeveer 1m³ voldoende.

De ideale periode om te starten met een composthoop is de zomer en nazomer (augustus - oktober) of de vroege lente (februari - april). Op die momenten beschik je over het meeste tuinafval. In de zomer is het klimaat het meest gunstig. Wanneer je met je composthoop start in de lente, heb je al behoorlijk wat afval verzameld vooraleer de temperaturen beginnen te stijgen. Je zal dan in de nazomer voldoende compost verzameld hebben om je groententuin klaar te maken voor de winter.

De onderste laag bestaat uit grof materiaal (snoeihout of plantenstengels). Vanaf dan werk je best in laagjes, door verschillende soorten afval af te wisselen. Voor een goede structuur en voldoende luchtigheid vermeng je zoveel mogelijk 'groen' en 'bruin' of 'nat' en droog' afval. Met 'groen en nat afval' bedoelen wij al het keukenafval en vers tuinafval (grasmaaisel, onkruid, planten, etc.). 'Bruin en droog afval' is snoeihout, herfstbladeren, gedroogd grasmaaisel, papier, etc.

Na enkele weken zet je de composthoop om, zodat alles door elkaar gemengd wordt. Na ongeveer zes maanden is de eerste compost klaar voor gebruik. Gebruiksklare compost herken je aan zijn 'bosgrond'-geur.

Verklaring over cookies