In 2024 bestaat Assenede 1.300 jaar en dat gaan we samen vieren. Na een geslaagde brainstorm en oproep naar ideeën, werd achter de schermen volop werk gemaakt van een definitief kader voor een onvergetelijk feestjaar. De krijtlijnen zijn getekend, nu is het aan de Asseneedse bevolking om het feestjaar in te kleuren. Daarom organiseren we op donderdag 22 juni een grote kick-off om 20.00 uur in gemeenschapscentrum ‘de Bijenkorf’. 

 

Vier hoofdactiviteiten

Tijdens het feestjaar worden vier hoofdactiviteiten georganiseerd, elk seizoen eentje. Voor elk van deze hoofdactiviteiten wordt een werkgroep opgericht waarin inwoners het feest mee vorm kunnen geven.

1. Voorjaar

Het voorjaar reserveren we voor carnaval. Krijgt onze Belleman zijn eigen reus of wordt de jaarlijkse carnavalsstoet een heruitgave van de legendarische stoet van 1958? Of gaan we voor een ‘Diederik-parade’ en een carnavalsexpo? Carnavaleske mogelijkheden genoeg.

2. Zomer

Br(A)ssenede! 1.300 minuten feest ter ere van 1.300 jaar Assenede. We starten met een ontbijt, breken samen het wereldrecord mosselen eten, bouwen rond de kerk de langste feesttafel ter wereld, organiseren een vrij podium voor onze vele talentrijke artiesten…. Alles kan tijdens Br(A)ssenede!

3. Herfst

De mooiste kreken van het Meetjesland zijn het gedroomde decor voor Ten Art Miles, een belevingsloop en wandeling waarbij sport en kunst elkaar ontmoeten binnen het prachtige kader van de Meetjeslandse kreken.

4. Winter

De winter staat in het teken van kunst, literatuur en licht. Een kunstige nocturne, een literaire lofzang aan Assenede…. Mogelijkheden genoeg.

 

Rode draden

Deze activiteiten vormen de rode draad door het feestjaar.

Een feestbier

Geen feestjaar zonder een eigen bier! Daarom gaat Stefan De Decker van Huisbrouwerij Den Tseut een feestbier brouwen op basis van een eeuwenoud recept van de legendarische Assenedse brouwerij Cruyl.

Het tapijt van Assenede

Geen feestjaar zonder Diederik. In 2024 zal het befaamde Tapijt van Assenede klaar zijn. Dat 100-meterlange tapijt vertelt het unieke liefdesverhaal van Floris ende Blancefloer van schrijver Diederik van Assenede. Het tapijt is een initiatief van vzw Hallekin die zich inzet om de figuur van Diederik van Assenede en het unieke verhaal van Floris en zijn Blancefloer levendig te houden. Uiteraard krijgt dit unieke tapijt zijn ereplaatsje binnen ons feestjaar.

De Gouden Diederik

Een culturele gemeente als Assenede verdient zijn eigen cultuurprijs

1.300 koppen

Een uniek fotografieproject waarbij (lokale) fotografen op zoek gaan naar het portret van de Assenedenaar. Alle koppen samen vormen samen een uniek beeld van Assenede.

13 sportieve challenges

1.300 kilometer fietsen, 13 kilometer lopen,…een 13 tekenen op Strava. Een heel jaar sporten in het teken van 1.300.

13 gevels, 13 kunstwerken

We gaan op zoek naar 13 gevels en 13 kunstenaar. Elke kunstenaar krijgt zijn eigen gevel ter beschikking om zijn verhaal te vertellen.

13 verhalen en schrijfsels

Een schrijfwedstrijd rond 1.300 jaar Assenede

Het verhaal van Assenede

Op de spoorwegbedding tekenen we het verhaal van 1.300 jaar in Assenede. Misschien moeten we ook wel een tentoonstelling organiseren?

 

Werkgroepen/denktanks

Een feestjaar voor en door Assenede is altijd ons opgezet geweest. Daarom worden een aantal werkgroepen/denktanks opgericht waarin jij bovenstaande activiteiten en rode draden mee vorm kan geven.

Werkgroep sportief

Geef mee vorm aan de Ten Art Miles of denk na over een sportieve challenge in het teken van 1.300 jaar Assenede. Samen met de sportdienst ga je in deze werkgroep op zoek hoe we van 1.300 jaar Assenede één groot sportief feest maken.

Werkgroep culinair en horeca

Komt het water je nu al in de mond als je denkt aan een tapasplank in het teken van 1.300 jaar Assenede? Of wil je liever mee de langste mosseltafel van het land  vorm geven tijdens Br(A)ssenede? Of bereid je liever een 1.300-menu? Dan is deze werkgroep zeker iets voor jou.

Werkgroep ‘Verhaal van Assenede’

Zot van historie en erfgoed? Dan is deze werkgroep jouw ding. Samen maken we werk van een tijdlijn op de spoorwegbedding en bouwen we misschien wel de meest onvergetelijke expo ooit.

Werkgroep literatuur

Schrijven is een passie en passie laat zich graag beschrijven. 1.300 jaar Assenede moet ook een literair feest worden. Help jij mee Assenede literair op de kaart zetten?

Werkgroep fotografie

Ben je gepassioneerd door fotografie en Assenede? Dan ben jij de geschikte persoon om ons 1.300 koppen project te doen slagen.

Werkgroep carnaval

Een bestaande werkgroep die altijd versterking kan gebruiken. Wil jij mee helpen bouwen of heb je goede ideeën voor een unieke stoet in het thema 1.300? Sluit je aan.

Werkgroep Br(A)ssenede

Zot van festivals en niet vies van een uitdaging? Samen vorm geven aan het feest van het jaar? Goesting? Dan is deze werkgroep jouw ding!

 

Goesting gekregen?

Zin om mee te werken aan dit unieke feestjaar? Of meer goesting om zelf een activiteit te organiseren rond 1.300 jaar Assenede? Het kan allemaal. Via deze website kan je jezelf kandidaat stellen voor één van de werkgroepen of kan je zelf je activiteit registreren in het teken van 1.300 jaar Assenede. 

Kom langs

Op donderdag 22 juni organiseren we bovendien een grote kick-off om 20.00 uur in gemeeenschapscentrum ‘de Bijenkorf’ waar je kennis kan maken met alle plannen en ideeën.

 

Ik vrijwillig          Ik organiseer      

 

Vragen?

We begrijpen dat het allemaal wat veel in één keer is en dat er gerust nog vragen zijn? Aarzel dan ook niet om ze te stellen. Onze cultuurdienst staat je met veel plezier te woord en gidst je naar de juiste werkgroep.

 

 Het spreekt voor zich dat 1.300 jaar Assenede een feest moet zijn voor iedereen! Jong, oud, autochtoon, allochtoon…daarom hechten we erg veel belang aan diversiteit.

Ook binnen onze werkgroep wordt daarom nagedacht over activiteiten voor jong en oud, autochtoon, allochtoon…. Voor en door Assenede!

Cultuurdienst

AFSPRAAK VERPLICHT

Openingsuren

MA
9:00 - 12:00
DI
9:00 - 12:00
14:00 - 16:00
17:00 - 18:45
WO
9:00 - 12:00
14:00 - 16:00
DO
9:00 - 12:00
VR
9:00 - 12:00
ZA
gesloten
ZO
gesloten
Verklaring over cookies