“The times they are a-changing”

 

‘The times they are a-changing’, zong Bob Dylan in 1964. Anno 2019 kan de boodschap niet actueler zijn. Niet alleen de tijden veranderen razendsnel, ook het klimaat verandert. Het nieuwe klimaatadaptatieplan, dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van augustus, moet Assenede wapenen tegen de gevolgen van de klimaatveranderingen.

Wetenschappers overal ter wereld zijn het erover eens dat er dringend iets moet gebeuren om de klimaatverandering een halt toe te roepen. De zomers worden droger en warmer, de winters natter. Hevige stormen, wateroverlast, hagelbuien, … ze worden meer regel dan uitzondering. De strijd tegen de klimaatverandering begint bij elk van ons. Daarom onderschreef de gemeente Assenede mee de doelstelling om tegen 2030 minstens 40 % minder CO2 uit te stoten op ons grondgebied ten opzichte van 2011.

Dankzij een uitgebreid klimaatactieplan moeten we ook in staat zijn die doelstelling te halen. In het hoofdstuk mitigatie kan je van naald tot draad lezen wat we als gemeentebestuur samen met jullie als inwoners kunnen doen om onze CO2-uitstoot te verminderen. Maar er is ook een deel adaptatie. Zo is het een vaststaand feit dat bepaalde gevolgen van de klimaatverandering nu al niet meer terug te draaien zijn.

Wat we wel kunnen doen, is onszelf aanpassen. De sleutel ligt vaak bij hoe we leven. Een betere ruimtelijke ordening, groener worden, technologieën inzetten die ons in staat stellen eco-vriendelijker te leven.

Assenede is een gemeente waar groen en blauw harmonieus overlopen in elkaar. Het zijn niet toevallig de twee hoofdkleuren van het gemeentelijk logo. Het is aan ons om ze in harmonie te laten blijven leven. Onze groene gemeente kan door de aanplant van bossen, groendaken, geveltuinen en ander openbaar groen nog groener worden, aan de andere kant moeten we er voor zorgen dat onze gemeente ook blauwer wordt. Door de aanleg van waterbufferbekkens, door het koesteren van onze kreken.

Dankzij het  klimaatadaptatieplan is Assenede gewapend om die uitdaging aan te gaan. Het zal aan ons zijn de uitdaging tot een goed einde te brengen.

Het nieuwe klimaatadaptatieplan vind je hier.

Milieudienst

AFSPRAAK VERPLICHT

Openingsuren

MA
9:00 - 12:00
DI
9:00 - 12:00
14:00 - 16:00
17:00 - 18:45
WO
9:00 - 12:00
14:00 - 16:00
DO
9:00 - 12:00
VR
9:00 - 12:00
ZA
gesloten
ZO
gesloten

Extra info

Onze diensten zijn gesloten op 1, 9 en 20 mei.

Verklaring over cookies