Nieuw LOI opent de deuren in de Trieststraat

Geplaatst op 11/10/2023

12 nieuwe kwalitatieve opvangplaatsen

Deze week opent in de Trieststraat een nieuw lokaal opvanginitiatief voor vluchtelingen de deuren. Dat betekent niet dat Assenede in de toekomst meer vluchtelingen op gaat vangen, maar wel dat er kwalitatievere opvangplaatsen zijn voor iedereen wie dat nodig heeft.

Momenteel telt Assenede 20 opvangplaatsen voor de opvang van asielzoekers. Door het voorzien van die opvangplaatsen neemt de gemeente Assenede haar verantwoordelijkheid op in het beheersen van de opvangcrisis, hetgeen vanuit de Federale Overheid van elk gemeentebestuur verwacht wordt.

De voorbije jaren moest het OCMW van Assenede telkens huurwoningen op de private huurmarkt huren om in opvangplaatsen te voorzien. Dat gaf heel wat problemen. Zo vonden we geen kwalitatieve woningen. De woningen die we wel konden huren, verkeerden telkens in zeer slechte staat. Iets wat tot een grote druk op onze diensten leidde. Daarnaast verbleven de opgevangen personen over heel de gemeente, waardoor we met onze beperkte personeelscapaciteit geen efficiënte begeleiding konden voorzien. Niet ideaal.

Daarom besloot het OCMW over te gaan tot de aankoop van een voormalige dokterswoning in de Trieststraat. Omdat het OCMW zelf niet over voldoende middelen beschikte voor de aankoop werd via Veneco een samenwerking opgestart met het Pandschap, een niet-winstgedreven organisatie die tot doel heeft het betaalbaar huuraanbod uit te breiden door probleempanden te renoveren.

Na jarenlange leegstand werd het pand eerst grondig vernieuwd en op maat van het sociaal woonprogramma ingericht. Deze week worden de eerste bewoners verwelkomd. Het gebouw telt in totaal 12 opvangplaatsen. De opvang kan nu geboden worden in een eigen kwalitatief gebouw, mooi ingericht, dicht bij het centrum (openbaar vervoer, winkels…) en dicht bij het OCMW. De begeleiding die het OCMW voorziet, kan efficiënter gebeuren en de mensen kunnen ook elkaar ondersteunen.

Daarnaast beschikt OCMW Assenede ook nog over een LOI-woning in de Kriekerijstraat.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies