Huiszwaluwenactie in Boekhoute

Geplaatst op 02/02/2023

In samenwerking met Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei.

Huiszwaluwenactie in samenwerking met Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei

Binnenkort krijg je misschien weer bezoek van gezellige, mooie en nuttige logees.

Huiszwaluwen vinden elk jaar de weg naar een van de beste hotspots in het Meetjesland. zo zijn er in Boekhoute nog enkele nesten in de omgeving van de Noordstraat.

Net zoals wij Vlamingen, hebben ze een baksteen in hun maag. Ze zijn zeer honkvast en willen in de lente telkens weer naar hún kolonie die er al decennia lang hun vaste stek is.

Helaas gaat het ook al lang niet goed meer met de huiszwaluwen. Niet alleen het verminderde aanbod van insecten, waar ze duizenden van verorberen elke dag, maar ook het gebrek aan goede nestgelegenheid en soms gebrek aan modder om hun nestjes te bouwen.

Gemeente Assenede en Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei slaan de handen in elkaar en zullen gratis kunstnestjes aanbieden én laten ophangen door Kiemkracht (Pronatura)!

Misschien heeft jouw woning al huiszwaluwen te gast en wens je nog enkele nestjes bij te hangen?

Maar vooral de huizen die er nog geen hebben, willen we voorzien van kunstnestjes, desnoods met mestplankjes erbij om het tijdelijk probleem letterlijk op te vangen…

Je woning moet wel beschikken over een brede dakgoot, liefst wit, maar dat is geen absolute voorwaarde. We checken elke mogelijke locatie vooraf.

Vergeet  ook niet dat de gemeente bijkomende ondersteuning biedt:  Voor het in stand houden van een huiszwaluwkolonie wordt jaarlijks een subsidie verleend van € 10,00 euro per nest met een minimum van € 25,00 en een maximum van € 100,00 per adres! 

Interesse om de huiszwaluwen een handje te helpen?

-> Gewoon een mailtje sturen met jouw naam en adres naar: helene.quide@rlml.be.

We nemen dan verder contact met jou op en houden je op de hoogte van het ophangtijdstip, vóór de aankomst van de zwaluwen, dus ergens in maart.

Bekijk hier alvast de zwaluwenbrochure of check de website van RLML

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies