83ste carnavalsstoet trekt zondag door de straten

Geplaatst op 24/02/2023

Vanaf 14.00 uur. Ontdek hier het parcours

Zondag is het opnieuw zover: de 83ste editie van de befaamde Asseneedse Carnavalsstoet. Met 34 ingeschreven carnavalsgroepen belooft het opnieuw een prachtig schouwspel te worden.

Te meer omdat de Asseneedse reuzen Diederik en Eglantina in het nieuw zitten. Eind 2020 lanceerde de Asseneedse cultuurdienst een oproep onder alle scholieren uit onze gemeente voor het ontwerpen van nieuwe kleren voor Diederik en Eglantina, ons reuzenpaar. Die oproep viel niet in dovemans oren, zo werden destijds maar liefst 89 unieke ontwerpen ingediend.

“De kinderen kregen vooraf carte blanche voor het ontwerpen van een hedendaags kostuum voor onze reuzen”, zegt cultuurbeleidscoördinator Quint Meuleman. “Een tekening, een knutselwerk, een maquette,…alles kon. Zolang het ontwerp maar een blik gunde op de toekomstige outfit van onze reuzen.”

Voor Eglantina werd gekozen voor het ontwerp van Arthur Maes en Senne Steenbeke van gemeentelijke basisschool ‘De Duizendpoot’ uit Bassevelde. “De twee gingen voor een fris en tijdloos ontwerp dat opgefrist kan worden met aangepaste accessoires. Zo kan de tiara van Eglantina vervangen worden door bijvoorbeeld een bloemenkrans, leuk voor tijdens bijvoorbeeld de Oosteeklose bloemenstoet”, aldus het juryrapport.

Voor Diederik was de keuze iets moeilijker en werd uiteindelijk gekozen om voor de nieuwe kledij een combinatie te maken van twee ontwerpen. Dat van David Sungu van ‘GO De Wegwijzer’ uit Assenede en dat van Ben Van Petegem van vrije basschool ‘Het Ooievaarsnest’ uit Assenede.  Het ontwerp van Ben toont een kunstzinnige Diederik, een referentie naar de kunstgemeente die Assenede wil zijn. Het zwaard werd vervangen door een pen, die is immers machtiger dan het zwaard en verwijst naar het ambt van klerk dat Diederik van Assenede uitoefende. David maakte in zijn ontwerp dan weer een leuke link met de rijke carnavalstraditie van Assenede.

Naast Diederik en Eglantina stellen ook de nieuwe reuzen Keizer Maarten I en Marietje van Krentenbrood zich een eerste keer voor aan het Asseneedse carnavalspubliek.  In totaal zijn er 34 carnavalsgroepen.

De stoet brengt ook een aantal verkeersbeperkende maatregelen met zich mee. Vanaf 14.00 uur moet het volledige parcours van de 83ste Carnavalsstoet autovrij zijn. Bezoekers wordt gevraagd zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar de stoet te komen, daarnaast zijn er een pak randparkings voorzien. Je herkent ze aan de speciale bewegwijzering.


U leest het, niks staat een groot carnavalsfeest komende zondag nog in de weg.

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies