Muziekkiosk Bassevelde wordt in ere hersteld

Geplaatst op 08/02/2023

De kiosk staat sinds 2009 op de lijst van Onroerend Erfgoed Vlaanderen

De restauratie van de muziekkiosk in Bassevelde is gestart. De kiosk wordt in al zijn glorie hersteld, inclusief iconische lier op het dak. In een eerste fase wordt het dak vernieuwd en de goten vervangen. Deze (eerste) werken worden geraamd op 42.204,80 euro.

De muziekkiosk werd in zijn huidige vorm opgericht in 1930 door de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia en staat sinds 2009 op de lijst van Onroerend Erfgoed Vlaanderen. De eenvoudige achthoekige constructie heeft een houten dakbeschot bestaande uit speciale kunstleien en is bekroond met een ijzeren lier.

Door de tand des tijds is de volledige constructie in verval geraakt. Daarom maakt de gemeente nu werk van een restauratie, te beginnen met het vernieuwen van de dakleien en het vervangen van de goten. Omdat de originele leien met asbest werden vervaardigd, zal de omgeving van de kiosk tijdens de werken afgeschermd worden. Zo kunnen de leien in alle veiligheid verwijderd en vervangen worden. Er is hierbij geen gezondheidsrisico voor de omwonende inwoners. Het maken en plaatsen van de nieuwe dakleien wordt uitgevoerd door JDC Dakwerken en wordt geraamd op 42.204,80 euro. De gemeente Assenede kan rekenen op een erfgoedpremie van de Vlaamse overheid van 30.000 euro.

Nog in deze eerste fase zal de technische dienst van de gemeente Assenede de goten vervangen en de iconische lier bovenop het dak een likje goudkleurige verf geven. Verder wordt ook het poortje naar de kelder vervangen.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies