Speuren naar de Aziatische hoornaar

Geplaatst op 11/05/2023

Heb je er één gezien of een nest gespot? Meld het!

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die niet thuis hoort in Europa. Bovendien is deze wespensoort heel schadelijk voor de biodiversiteit, landbouw en honingbijen. Zoek dus naar nesten en meld ze!

Meld een Aziatische hoornaar

In het voorjaar gaat de Aziatische hoornaar op zoek naar een plekje om een nieuw nest te maken. Vaak is dat op een beschutte plaats zoals schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels, struiken en hagen. In een eerste fase is dit nest heel klein en kan het eenvoudig verdelgd worden door een professionele verdelger.

Let wel op, de Aziatische hoornaar is zeer beschermend naar haar nest toe en kan gevaarlijk uithalen in groep. Hou dus altijd ruim afstand van het nest.

De Aziatische hoornaar herkennen

De Aziatische hoornaar is zo’n 3 cm groot en kan je herkennen aan het volledig zwarte lijf met achteraan een stukje geel. Verwar hem niet met de Europese hoornaar, dat is een nuttig en zachtaardig insect. De poten van de Aziatische variant zijn half zwart, half geel van kleur. Dit is niet het geval bij de Europese hoornaar. Deze is groter, roodbruin van kleur en heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur.

Meld een nest

Als je in de omgeving een Aziatische hoornaar of een nest spot, meld dit dan via https://vespawatch.be/. Of meld een individu via www.waarnemingen.be. Eens je dit gedaan hebt, zal de brandweer samen met experts ter plaatse komen om het nest correct te neutraliseren. Probeer nooit zelf het nest te verdelgen. En bel ook het noodnummer 112 niet om een melding te doen van Aziatische hoornaars.

Meer info via Wespennest Vlaanderen

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies