Pas op met een bevroren, beslagen of besmeurde ruit

Geplaatst op 08/01/2024

Zorg dat je steeds voldoende zicht hebt op de weg en vermijd boetes.

Door slecht zicht vanuit je auto kan je niet alles op de weg overzien. Dat is gevaarlijk. Rij je met bevroren of beslagen ruiten dan kan je een bekeuring krijgen als de politie vindt dat je onvoldoende zicht hebt en daardoor een gevaar bent op de weg.
 

Zorg dat je goed ziet

De winter is een moeilijk seizoen in het verkeer: de wegen zijn nat of glad en vaak erg vuil. Je auto raakt snel besmeurd en die wassen is niet altijd makkelijk, zeker niet als het vriest. Rijden met aangeslagen of bevroren ruiten kunnen leiden tot gevaarlijke toestanden op de weg. Ook een klein vierkantje in het midden van de voorruit is niet voldoende om veilig te rijden. Ga je op die manier de weg op, dan begeef je je op glad ijs. Je loopt een hoger risico om in een ongeval betrokken te raken en brengt andere weggebruikers in gevaar.

Boetes

Wanneer de politie dit vaststelt, kan je een boete krijgen van 68 euro (artikel 7.2 van de wegcode - KB van 01/12/1975). In ernstige gevallen kan dit zelfs 184 euro zijn (artikel 8.3 van de wegcode). Kijk dus goed uit voor je deze winter de weg op gaat!

 

Wat kan je doen om een bevroren ruit te voorkomen?


Voorruitfolie of anti-ijsdeken

Deze oplossing is relatief goedkoop en krabben van de voorruit is niet nodig. Heb je dit niet in huis dan kan je ook vuilniszakken gebruiken. Je bedekt de voorruit met vuilniszakken en stopt de uiteinden tussen de voorste portieren. Het werkt wel iets minder effectief dan de folie of anti-ijsdeken maar houdt bij lichte vorst de voorruit goed ijsvrij.

Autohoes

Kies je voor het afdekken van de voorruit met een anti-ijsdeken, dan moet je toch nog de zij- en achterruiten krabben. Wil je tijd besparen, kies dan voor een volledige autohoes. Deze zorgt ervoor dat je ruiten niet aanvriezen.

Ijskrabber

Zijn je autoruiten bevroren, maak ze dan ijsvrij met een ijskrabber (plexiglas of messing). Gebruik een goede ijskrabber, die zijn het meest effectief en beschadigen de ramen niet.

Verwarming op ruitenstand

Het ijs wegkrabben wordt makkelijker als je de verwarming van je auto op ruitenstand zet. Daardoor ontdooit het ijs langzaam. Houdt er wel rekening mee dat je hiermee overlast kan veroorzaken voor je buren en het milieu.

Ontdooispray

Je kan ook een speciale ontdooispray gebruiken die je op de bevroren ruiten spuit om ze eenvoudig ijsvrij te maken. In dit geval heb je nog wel een ijskrabber, doek of spons nodig om de ruiten proper te maken. Deze spray mag ook gebruikt worden om sloten en portieren te ontdooien.

Wat moet je vooral niet doen

Het is soms heel verleidelijk om de autoruiten op een andere manier ijsvrij te maken maar doe dit beter niet:

  • Wrijf geen aardappel, tandpasta of ajuin over je autoruiten.
  • Warm water op de voorruit. Door het temperatuurverschil kan de voorruit barsten.
  • Plaats geen karton, dit werkt enkel wanneer het droog blijft. Regen of sneeuw maken het karton vochtig, waardoor het bevriest en vastkoekt. 
  • De ruit ijsvrij maken met je ruitenwissers. De ruitenwissers en de aandrijfmotor zijn hier niet voor bedoeld en kunnen daardoor beschadigd worden.
  • IJskrabben met voorwerpen die daar niet voor bedoeld zijn. Deze kunnen krasjes veroorzaken, zeker als ze van metaal zijn.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies