Carnaval ademt dit jaar '1300 jaar Assenede'

Geplaatst op 07/02/2024

Ontdek hier het volledige programma

Van woensdag 7 tot en met zondag 18 februari viert Assenede carnaval. Dit jaar is carnaval ook één van de hoofdactiviteiten in het kader van de viering van 1300 jaar Assenede. De senioren mochten het carnaval traditioneel op gang trekken met een groot carnavalsbal in woon- en zorgcentrum Sint-Jozef.

Assenede is de komende tien dagen carnaval. Het tiendaagse feest speelt een belangrijke rol in de viering van 1300 jaar Assenede. Zowel de Zottenkoers als de alom geroemde, wijd en zijd bekende reclame- en carnavalsstoet zullen baden in een vleugje 1300. In gemeenschapscentrum ‘de Bijenkorf’ is er een unieke carnavalstentoonstelling en kan je gaan kijken naar een al even unieke filmvoorstelling met als titel ‘Carnaval in Assenede door de jaren heen’.

Memorabele beelden

Beelden van toen én andere memorabele zaken zoals affiches, krantenknipsels, programmaboekjes, foto’s, en kostuums zullen tijdens het carnavalsweekend te bezichtigen zijn in gemeenschapscentrum ‘de Bijenkorf’. Met dank aan VLIET vzw en De Twee Ambachten werd een unieke kleinschalige tentoonstelling ontworpen die een inkijk geeft in de bijzondere wereld van carnavalsgebeuren. Bovendien werd er voor deze gelegenheid en ter ere van ‘1300 jaar Assenede’ een film (50’) ontwikkeld met nooit eerder vertoonde beelden van carnaval in Assenede vanaf 1937.

Een niet te missen ervaring

Ter ere van 1300 jaar Assenede  verloten we vrijdagavond 16 februari onder alle aanwezigen 10 dvd’s (Die Dagen Van Carnaval Te Assenede 1937 – 1959) én 5 originele programmaboekjes met tekeningen van Frans Van Immerseel uit 1959.

Deze activiteit is helemaal gratis. Voor de avondvoorstelling van vrijdag 16.02.2024 moet je wel verplicht inschrijven via 1300@assenede.be. Deuren open ½ uur voor aanvang.

Openingsuren tentoonstelling:

  1. Vrijdag 16.02.2024 om 14.00 uur
  2. Vrijdag 16.02.2024 om 20.00 uur (inschrijven verplicht via 1300@assenede.be – verloting dvd’s en unieke programmaboekjes na de voorstelling)
  3. Zondag 18.02.2024 om 13.00 uur (voor aanvang van de carnavalstoet)

 

Programma Carnaval 2024


Woensdag 7 februari

14.11 uur: Opening carnaval met René Troost

De opener van carnaval in Assenede is traditioneel voor Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef in de Leegstraat in Assenede. De erg geslaagde dans- en feestnamiddag is niet alleen een succes bij de derde leeftijd, ook de rest van carnavalvierend Assenede komt er meer dan aan zijn trekken. Zeker wanneer René Troost en Prins Dieter I en zijn gevolg langskomen.

Donderdag 8 februari

12.11 uur Carnavalsmaaltijd LDC De Piramide
Inschrijven noodzakelijk vóór 3 februari via dienstencentrum@assenede.be of 09 341 72 73.

14.11 uur Optreden René Troost
Maaltijd alleen €7,50, optreden €8,00, maaltijd + optreden €15,00

Vrijdag 9 februari

14.11 uur: Scholenoptocht

 De scholenoptocht is ondertussen een vast waarde. Vanaf 14.11 uur vertrekt een kleurrijke stoet ter hoogte van basisschool De Wegwijzer door de straten van Assenede. Jan De Belleman is uiteraard ook van de partij om de kleurrijke stoet aan te kondigen.

21.11 uur Vrijdagavond wordt café De Phonograaf even woon- en zorgcentrum De Phonograaf. Enkel carnavalsgasten van 80+ mogen er die avond de beentjes komen losgooien.

Zaterdag 10 februari

14.11 uur: Kindercarnavalbal

Zaterdagmiddag staat steevast in het teken van het Grote Kindercarnavalbal in Zaal Germinal in de Hoogstraat. Aan het bal is ook een verklede optocht door de straten van Assenede en een leuke verkiezing van Prinsje en Prinsesje gekoppeld. Bij Café De Strandpaal staan er in de namiddag heel wat optredens gepland

20.11 uur: Overwinningsbal Prins Dieter I

Zaterdagavond organiseert Prins Dieter I  in zaal Germinal zijn grote overwinningsbal.

Zondag 11 februari

11.11 uur: Aanstelling Prins Dieter I 2024 op het gemeentehuis

Voor genodigden.

In de namiddag live optredens in café De Strandpaal.

18.11 uur: Zottenkoers in het teken van 1300

Een traditie die ver terug gaat in de tijd. Eigenlijk gaat het om een ludieke kroegentocht waarbij de deelnemers verschillende proeven moeten afleggen in de diverse horecazaken. Tijdens de tocht bewegen ze zich door de straten met zelfgemaakte niet gemotoriseerde en mooi verlichte wagentjes. De toffe opdrachten en carnavaleske sfeer van de groepen zorgen voor mooie en komische taferelen! Die staan dit jaar volledig in het teken van 1300-jaar Assenede. Zo wordt de deelnemers gevraagd een thema te kiezen uit de rijke geschiedenis van onze 1300-jaar oude gemeente.

Deelnemende zaken zijn Germinal, Cambrinus, Den Gloazen Botterham, De Phonograaf, Plein vu en kantine FC Assenede.

01.11 uur Prijsuitreiking in De Phonograaf met een prijzenpot van 650 euro. Dit jaar gaat er extra aandacht naar de wagentjes.

Maandag 12 februari

13.11 uur Kindercarnaval in de kantine van FC Assenede.

14.11 uur Kaarten en teerlingen in de Germinal voor de gepensioneerden.

20.11 uur Legendarische Asseneedse Sloezenavond.

Inschrijven in de Germinal van 20.11 tot 22.11 uur

Wereldberoemd in Assenede. Maar wat is dat nu eigenlijk ‘een sloeze’? Een sloeze is een vuil verkleed iemand, meestal met een zelfgemaakt kostuum, zeker niet aangekocht. Zo liepen er door de jaren heen al heel wat visboeren en rattenvangers door de straten van onze gemeente. Vaak gaat het er bij de sloezen ook redelijk bont aan toe. De laatste jaren zet zich ook een nieuwe trend door. Zo lopen heel wat verenigingen samen carnaval.

Deelnemende zaken zijn de Germinal,  pop-up Cambrinus, Den Gloazen Botterham en Plein Vu.

01.11 uur Prijsuitreiking in de Germinal.

Zondag 18 februari

14.30 uur: Alom geroemde, wijd en zijd bekende reclame- en carnavalstoet

Alom geroemde, wijd en zijd bekende reclame- en carnavalstoet in de Asseneedse straten. Het traditionele hoogtepunt van carnaval in onze gemeente. Deze stoet behoort tot het collectieve geheugen van elke Assenedenaar. In 1958 was de stoet zelfs een extramurale activiteit van de wereldtentoonstelling in Brussel. Jaarlijks tekenen de mooiste en bekendste carnavalgroepen van Assenede, de verre omstreken en Nederland present. Door de viering van 1300 jaar Assenede wordt de stoet dit jaar ongetwijfeld extra bijzonder!

17.11 uur Après stoet party in De Phonograaf

19.30 uur Prijsuitreiking in de Germinal voor niet-Asseneedse verenigingen en teruggave van de sleutel

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies