Gevel oud gemeentehuis opnieuw in volle glorie te bewonderen

Geplaatst op 01/03/2024

Opening voorzien voor de zomer

De gevel van het oud gemeentehuis in Assenede is na negen jaar in de stellingen eindelijk opnieuw in volle glorie te bewonderen. De langverwachte renovatie startte in 2022 en kostte in totaal € 1.547.875,47, waarvan € 722.604 gesubsidieerd door Vlaanderen.

Het oud gemeentehuis, gelegen op de Markt van Assenede, werd de afgelopen twee jaar grondig onderhanden genomen. Dit monumentale gebouw, en de trots van onze gemeente, is sinds 1942 beschermd als monument, maar was door houtrot en ouderdom nu aan een grondige opknapbeurt toe.

In augustus 2015 kondigde het gemeentebestuur aan dat het gemeentehuis gerestaureerd zou worden. Aan het renovatieproject gingen heel wat voorbereidingen vooraf. Zo werd het befaamde torentje weggehaald in 2016 omdat het, door stabiliteitsproblemen, niet langer veilig was om te laten staan. Het dak en het bekende balkon werden gestut, lekken werden gedicht.

Om het renovatieproject rond te krijgen, stelde de gemeente een uitgebreid beheersplan op en voorzag het de nodige budgetten in de begroting (€ 1,9 miljoen). Het plan werd door Onroerend Erfgoed goedgekeurd in 2021 en de daaraan gekoppelde subsidies (€ 722.604) werden verzekerd. In oktober 2022 werd gestart met de restauratie van het prestigieuze gebouw. Vandaag straalt de gevel van het oud gemeentehuis opnieuw als in zijn beste dagen. Momenteel is een gespecialiseerde firma nog bezig de afwerking van de binnenkant van het gebouw. De opening wordt nog voor de zomer verwacht.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies