AED-toestel

Wat is een AED?

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen.

Je vindt verschillende AED-toestellen in onze gemeente:

Assenede:

 • Gemeentehuis - enkel toegankelijk tijdens openingsuren gemeentehuis.
 • Sporthal - enkel toegankelijk tijdens openingsuren sporthal.
 • Voetbalclub Assenede - Kloosterstraat, publiek toegankelijk 24/7
 • Medisch Centrum Assenede - publiek toegankelijk 24/7

Bassevelde

 • Dorpshuis Bassevelde -  publiek toegankelijk 24/7
 • Voetbalclub Bassevelde - enkel toegankelijk wanneer de kantine open is.

Boekhoute

 • Voetbalclub Boekhoute - enkel toegankelijk wanneer de kantine open is
 • Dorpshuis Boekhoute - publiek toegankelijk 24/7

Oosteeklo

 • Jeugd- en sportdomein Ter Walle Oosteeklo (scheidsrechterslokaal) - publiek toegankelijk 24/7

Installeer ook de gratis app 'Staying Alive' op je smartphone en vind alle locaties en de snelste weg ernaartoe in 1 klik! 

 

 

 

 

 

Wie mag een AED gebruiken?

Iedereen.

Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen. Sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel categorie 1 gebruiken. Vele bedrijven en openbare ruimten hebben intussen een AED.

Is een AED veilig?

Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.

Hoe gebruik je een AED?

Een AED is heel eenvoudig te bedienen. Klik hier voor een instructiefilmpje van het Rode Kruis Vlaanderen.

 1. De meeste toestellen hebben maar één of twee knoppen: één om het toestel aan te zetten en eventueel een tweede om een elektrische schok toe te dienen. Zet het toestel aan.
 2. Zodra de AED geactiveerd is, stuurt de adviesstem de hulpverlening. De eerste adviezen zijn altijd: ‘Alarmeer de hulpdiensten’ en ‘Ontbloot de borstkas van het slachtoffer’.
 3. Zodra de borstkas van het slachtoffer ontbloot is, brengt de eerstehulpverlener de twee zelfklevende elektroden van het AED-toestel aan. De AED vraagt om het slachtoffer niet meer aan te raken en begint met een automatische analyse van het hartritme.
 4. Als de AED levensbedreigende hartritmestoornissen vaststelt, zal hij een stroomstoot door het hart toedienen. Dit wordt ook defibrilleren genoemd. Bij sommige AED-toestellen moet de hulpverlener dit zelf doen door op een knop te drukken.
 5. Een snelle stroomstoot kan het normale ritme van het hart herstellen, zodat het bloed weer door het lichaam gepompt kan worden. Zo wordt hersenschade bij het slachtoffer voorkomen.
 6. Daarna is hartmassage en beademing altijd nodig. Ook dat zegt het toestel. Na twee minuten reanimeren analyseert de AED opnieuw het hartritme om te zien of er nog een schok nodig is. Zo gaat de eerstehulpverlener door met reanimeren en defibrilleren tot de ziekenwagen of de MUG ter plaatse is.

Bron: Rode Kruis Vlaanderen

 

Gratis opleiding reanimeren en defibrilleren 

Gemeente Assenede levert blijvende inspanningen om de overlevingskansen van slachtoffers met een hartstilstand te verhogen. Zo organiseren we onder andere opleidingen reanimeren en defibrilleren voor burgers en personeel. De eerstvolgende opleiding gaat door op 15 november in Bass'Cul. Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Verklaring over cookies