Maak je klaar voor een bijzonder verkiezingsjaar!

In 2024 trekken we twee keer naar de stembus. Op zondag 9 juni 2024 worden er Europese, federale en regionale verkiezingen georganiseerd. Op 13 oktober kiezen we dan weer voor de gemeente- en provincieraadsleden. Alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, zullen meer dan een half miljoen Vlaamse jongeren voor het eerst hun stem uitbrengen. 

Wie mag stemmen in België?

Je mag in ons land stemmen als je aan een aantal voorwaarden voldoet:

1. Je bent oud genoeg

Ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je verplicht om naar het stemhokje te gaan voor de Europese verkiezingen op 9 juni. Ben je op dat moment 16 of 17 jaar, dan mag je gaan stemmen maar ben je niet verplicht. Je moet je normaal gezien niet meer op voorhand registreren, maar zal automatisch op de kiezerslijst staan. Wie 15 jaar of jonger is, kan niet stemmen voor de Europese verkiezingen.

Opgelet: om te mogen stemmen voor de federale en gewestelijke verkiezingen op 9 juni, moet je 18 jaar of ouder zijn. Hetzelfde geldt voor de verkiezingen op 13 oktober 2024, wanneer we naar de stembus trekken voor de provinciale en lokale verkiezingen.

2. Je bent Belg

Je moet de Belgische nationaliteit hebben om te mogen stemmen in België.

Geen Belg, maar wel EU-burger in België?
 

3. Je hebt je stemrecht nog

Normaal gezien heeft iedereen stemrecht, tenzij een rechter dat stemrecht wegneemt. Zo is dat bijvoorbeeld het geval bij geïnterneerden of mensen die onbekwaam verklaard zijn door een verstandelijke beperking.

 

Stemmen met een volmacht

Voor de komende verkiezingen op 9 juni geldt er stemplicht. Dat betekent dat je moet gaan stemmen die dag. Maar wat als je nu bijvoorbeeld ziek bent, een examen hebt, in het buitenland bent of om beroepsredenen niet in het stembureau geraakt? Dan kan je een volmacht geven aan iemand die in jouw plaats je stem kan uitbrengen. 
 

 

Hoe geef je een volmacht?

  • Vul een officieel volmachtformulier in: dat vind je op de website verkiezingen.fgov.be, kan je downloaden via deze pagina of gratis op het gemeentehuis afhalen.
  • Regel de nodige handtekeningen van je dokter, onderwijsinstelling, werkgever….

 

Wie mag je een volmacht geven?

  • Je mag vrij kiezen aan welke andere kiezer je die volmacht geeft. Dat hoeft geen familielid te zijn of een persoon die in Assenede woont.
  • De persoon aan wie jij je volmacht geeft, mag maar 1 stem bij volmacht uitbrengen.
  • Ga je niet stemmen en heb je geen volmacht gegeven? Dan riskeer je een boete van 40 tot 80 euro.
  • Volmacht geven is niet verplicht! Je kan je afwezigheid vooraf of nadien met bewijsstukken staven aan de vrederechter.

 

Je bent jong en je wil wat meer weten over de verkiezingen

Heel wat politieke beslissingen hebben een directe impact op het dagelijks leven van jongeren. Hoe komen die beslissingen tot stand? Hoe werkt de democratie? En wat moet je allemaal weten vooraleer je een eerste keer gaat stemmen?

  • Op het Instagramkanaal ‘aSTEMblieft’ vind je als jongere content op maat (@s.stem.blieft)
  • Via de website www.watwat.be vind je een antwoord op vragen waar je als jongere mee zit. De rubriek ‘Verkiezingen’ geeft daarbij een duidelijk antwoord op als je verkiezingsvragen. 

 

Meer info

Alle info over de verkiezingen in de verschillende Europese talen via www.europeanelections.be

 

Op zoek naar een formulier?

Neem een kijkje op deze pagina.

alle formulieren

Dienst Burgerlijke Stand

AFSPRAAK VERPLICHT

Openingsuren

MA
9:00 - 12:00
DI
9:00 - 12:00
14:00 - 16:00
17:00 - 18:45
WO
9:00 - 12:00
14:00 - 16:00
DO
9:00 - 12:00
VR
9:00 - 12:00
ZA
gesloten
ZO
gesloten
Verklaring over cookies