Dierenwelzijn

 

Dierenmeldpunt

Merk je dat er dieren verwaarloosd of mishandeld worden of dat een dier in nood is?  Doe dan een melding aan de Vlaamse overheid, die sinds 1 juli 2014 bevoegd is voor dierenwelzijn in Vlaanderen. Het kan zowel gaan over gezelschapsdieren als landbouwdieren. Ook problemen met verkoop van dieren kan je melden.

Dit kan online via het meldingsformulier voor verwaarloosde of mishandelde dieren op de website: http://www.lne.be/themas/dierenwelzijn

Wat je moet invullen op het meldingsformulier:

  • waar bevinden zich de dieren ?
  • over welke diersoort gaat het ?
  • wat stel je vast ?
  • enkele persoonlijke gegevens

Als u de eigenaar van het dier niet kent, kan de dienst Dierenwelzijn niet optreden. We raden u aan om in dat geval contact op te nemen met de politie die wel de mogelijkheid heeft om de eigenaar op te sporen.

Ook bij dringende situaties, neemt u best contact op met de lokale politie die meteen kan optreden.

Discretie wordt verzekerd. Anonieme klachten worden niet behandeld. Je kan ook foto's toevoegen.
De Vlaamse dienst Dierenwelzijn bij departement Leefmilieu, Natuur en Energie doet de verdere behandeling van de melding en houd je op de hoogte.

 

Zwerfkattenactie

Vanaf de leeftijd van 5 maanden is een kat reeds vruchtbaar. Een niet-gesteriliseerde kat kan per jaar 2 tot 3 keer werpen. Tijdens haar leven kan een kat dus een honderdtal kittens werpen. De enige betrouwbare oplossing om dit te voorkomen is sterilisatie. Op die manier vermijdt je dat je een nieuwe thuis voor de katjes dient te vinden, dat ze worden achtergelaten of dat er euthanasie wordt op gepleegd.

Vanaf 1 september 2014 is elke persoon die een kat wil verkopen of schenken verplicht te kat te steriliseren en te identificeren.

Wil je graag een kat, adopteer er één uit het asiel. Een asielkat wordt door een dierenarts ontwormd, behandeld tegen vlooien, gesteriliseerd/gecastreerd, met een microchip geïdentificeerd, geregistreerd in een databank, gevaccineerd en gesocialiseerd. Via de website www.kiesvoorhetasiel.be vindt je alle voordelen van de adoptie via het asiel.

Aandachtpunt:

  • Signaleer zwerfkatten aan de gemeente. Op die manier kunnen ze vlug gecastreerd of gesteriliseerd worden en wordt een uitbreiding van de populatie voorkomen. Door enkel de zwerfkatten te voederen help je ze niet.

  • Heb je zelf één of meerdere katten, dan kan sterilisatie of castratie veel problemen voorkomen. U doet er ook goed aan om uw katten te vaccineren. Door uw kat te laten steriliseren, help je mee de kattenpopulatie in te perken en ben je echte dierenvriend.

Uit onderzoek bleek dat gesteriliseerde/gecastreerde katten zich veel rustiger gedragen. Er wordt niet meer gekrijst en het vechten en sproeien vermindert sterk. Omwonenden hebben dus veel minder last van deze katten.

Vier maal per jaar organiseert de gemeente een actie om zwerfkatten te vangen en te castreren/steriliseren.  Na de behandeling worden ze terug uitgezet op de plaats waar ze gevangen werden. Zijn er in uw buurt veel zwerfkatten dan kan je dit melden aan de milieudienst.

Meer informatie vind je in het zwerfkattenplan.

 

Erkenningsplicht voor dierenopvang tegen betaling

Vang jij honden of katten op tegen betaling? Dan ben je erkenningsplichtig.

Wist je dat je verplicht een erkenningsnummer nodig hebt als je geregeld honden of katten opvangt tegen betaling? Nog niet erkend? Vraag dan jouw erkenningsnummer aan via Dierenwelzijn Vlaanderen.

Je moet erkend zijn als pensionhouder door de dienst Dierenwelzijn:

  • als je regelmatig honden of katten van iemand anders opvangt,
  • onderdak en de nodige zorg geeft,
  • dit gedurende een beperkte tijd doet,
  • een vergoeding ontvangt voor de opvang.

Opvang zonder overnachting is ook een pensionactiviteit en dus erkenningsplichtig.

Een erkenningsnummer aanvragen doe je op www.dierenwelzijn.vlaanderen.be.

De lijst met alle erkende pensions voor honden en katten in Vlaanderen vind je hier.

Milieudienst

AFSPRAAK VERPLICHT

Openingsuren

MA
9:00 - 12:00
DI
9:00 - 12:00
14:00 - 16:00
17:00 - 18:45
WO
9:00 - 12:00
14:00 - 16:00
DO
9:00 - 12:00
VR
9:00 - 12:00
ZA
gesloten
ZO
gesloten

Extra info

Onze diensten zijn gesloten op 1, 9 en 20 mei.

Verklaring over cookies