Klimaat: de grootste uitdaging van onze tijd?

Wetenschappers zijn het er over eens: de klimaatverandering is een feit. De gevolgen zijn het meest voelbaar in het Zuiden, maar ook wij worden regelmatig geconfronteerd met langere droogteperiodes of extreme regenval. Om echt rampzalige gevolgen te beperken moeten we de wereldwijde stijging van de temperatuur onder de 2 °C houden. Onze gemeente wil, samen met de Provincie Oost-Vlaanderen, een krachtig engagement nemen. Tegen 2050 willen we de uitstoot van broeikasgassen drastisch terugdringen. Als eerste stap willen we de CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens 40% verlagen. Daarnaast nemen we ook maatregelen om de negatieve effecten van de klimaatverandering, zoals wateroverlast of verdroging, zo veel mogelijk te verzachten.

Wat is er aan de hand?

Alle menselijke activiteiten zorgen voor uitstoot van broeikasgassen. De bekendste daarvan is CO2. Een groot deel van die uitstoot wordt door natuurlijke processen terug opgenomen. Te veel is echter te veel: we stoten meer broeikasgassen uit dan de aarde kan opnemen. Dat is de oorzaak van het versterkte broeikaseffect. Daardoor stijgt de gemiddelde aardtemperatuur en verandert het klimaat. De gevolgen van deze klimaatverandering zijn nu al voelbaar met extreem weer, overstromingen, groeiende woestijnen, voedselonzekerheid, enzovoort.

Warmer

De klimaatverandering zorgt voor meer tropisch warme dagen in de zomer en voor minder ijs- en vorstdagen in de winter. Leuk voor de zonnekloppers onder ons, maar die extreme temperaturen zorgen ook voor meer hittestress (voornamelijk in de steden) en drinkwatertekort. Exotische planten en dieren vinden een lekker plekje hier bij ons en verdrijven inheemse soorten. Ook wespen- of muggenplagen kunnen voorkomen omdat de diertjes de zachte winters gemakkelijker overleven.

Natter

Meer en hevigere buien stellen onze rioleringen op de proef. Riolen die overlopen kunnen meren en rivieren vervuilen. Straten zullen vaker onder water staan.

Droger

Korte, hevige buien wisselen af met lange droge periodes. Hierdoor komen beken en poelen droog te liggen, neemt de hoeveelheid grondwater af én daalt de waterkwaliteit. De vraag naar water zal het aanbod niet langer kunnen volgen, waardoor de concurrentiestrijd tussen industrie, landbouw, drinkwatervoorziening, natuurbehoud en recreatie toeneemt.

Assenede gaat voluit voor klimaatplan

In 2030 minstens 40% minder CO2 uitstoten op ons grondgebied ten opzichte van 2011. Dat is de ambitieuze doelstelling van het nieuwe en duurzaam energie- en klimaatactieplan dat unaniem door de gemeenteraad werd goedgekeurd.

Dit actieplan dient als leidraad om de zogenaamde mitigatiedoelstelling van het Europe Burgemeestersconvenant te bereiken. Mitigatie is een term die vaak gebruikt wordt als het gaat over broeikasgassen.   Een grote, maar zeker geen onmogelijke uitdaging. “Om deze doelstelling te halen, zijn verregaande inspanningen nodig over alle sectoren en diensten heen”, licht onze klimaatambtenaar Lindsay De Decker toe. “Het is dan ook zeer belangrijk dat we onze inwoners, ondernemers, bedrijven, landbouwers, scholen en verenigingen meekrijgen in het klimaatverhaal. Door de verschillende actoren te betrekken bij de opmaak van het klimaatplan, zijn we alvast in onze missie geslaagd om een breed draagvlak te creëren. Ook bij het uitrollen van de acties zullen we blijven inzetten op participatie. Dat nu ook de politiek zich achter het actieplan schaart, kunnen we alleen maar toejuichen.”

Naar een klimaatgezond Assenede!

Uit de nulmeting voor het jaar 2011 blijkt dat de gemeente Assenede een voetafdruk van 63.945 ton CO2 heeft. Dit is evenveel als wat een bos dat bijna 0,73 keer zo groot is als Assenede zou kunnen capteren. De uitstoot op de E34 is niet mee in rekening gebracht gezien het bovenlokaal karakter.

Naast de CO2-nulmeting bundelt het klimaatplan alle acties die de gemeente in de komende jaren zal uitrollen. Om een CO2-reductie van 40% te bekomen, is een combinatie nodig van energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energiebronnen. Als gemeentebestuur willen we het goede voorbeeld geven door ons volledige beleid, patrimonium en wagenpark te verduurzamen.

Daarnaast zal de gemeente Assenede adaptieve maatregelen nemen om de negatieve effecten van de klimaatverandering – zoals overstromingen, droogte, verzilting en verlies aan biodiversiteit – zoveel mogelijk te temperen. Voor het luik ‘adaptatie’ werkt de Provincie Oost-Vlaanderen aan een regionale risico- en kwetsbaarheidsanalyse en bijhorend actieplan voor het Meetjesland.

Welke maatregelen nemen we? Een kleine greep uit het aanbod:

  • Stimuleren van duurzame vervoerswijzen en terugdringen autoverkeer voor woon-werkverkeer en dienstverplaatsing bij het gemeentepersoneel

  • Doorvoeren van een klimaattoets bij eigen ambtelijke en bestuurlijke beslissingen

  • Afsluiten van een klimaatcharter met bedrijven, verenigingen en landbouwers om samen een vermindering van 40% CO2-uitstoot te realiseren

  • Opstellen en implementeren van een concrete visie rond duurzaam ruimte- en energiegebruik door gebouwen

  • Ondersteunen en adviseren van inwoners rond rationeel energiegebruik en energetische renovaties

  • Verder uitwerken van een fietsbeleid

  • Uitspelen van de voorbeeldfunctie van de gemeente door o.a. zonnepanelen te plaatsen op alle geschikte daken van de gemeentelijke gebouwen

  • Voeren van een klimaatcampagne en informeren, sensibiliseren van inwoners rond alle aspecten van het klimaatverhaal

Meer weten? Bel of mail onze klimaatambtenaar: 09 218 19 23 - klimaat@assenede.be. Je kan het volledige klimaatplan hier terugvinden.

Milieudienst

AFSPRAAK VERPLICHT

Openingsuren

MA
9:00 - 12:00
DI
9:00 - 12:00
14:00 - 16:00
17:00 - 18:45
WO
9:00 - 12:00
14:00 - 16:00
DO
9:00 - 12:00
VR
9:00 - 12:00
ZA
gesloten
ZO
gesloten

Extra info

Onze diensten zijn gesloten op 1 april (paasmaandag).

Verklaring over cookies