Het college van burgemeester en schepenen

 

Het college van burgemeester en schepenen, (afgekort als ‘het college’) behandelt de dagelijkse zaken van de gemeente en zorgt voor de uitvoering van de gemeenteraadsbesluiten. De beslissingen die het college van burgemeester en schepenen neemt, moeten altijd passen binnen de algemene krijtlijnen die de gemeenteraad heeft uitgezet.

Het college van burgemeester en schepenen heeft ook een vrij uitgebreid pakket bevoegdheden. Deze zijn voor een groot deel in de wetgeving vastgelegd (gemeentedecreet).

Werking college

Naast de burgemeester zijn er in Assenede vijf schepenen, waarvan één ook de OCMW-voorzitter is. De burgemeester en schepenen zijn lid van Samenplus.

Het college komt elke week samen. Meestal is dit op dinsdagvoormiddag. De samenkomsten zijn niet voor het publiek toegankelijk. Alle beslissingen worden collegiaal genomen. Dit betekent dat het college elke beslissing als groep neemt, zonder daarbij de individuele mening van een of andere schepen kenbaar te maken. De burgemeester en de schepenen hebben elk een pakket bevoegdheden waar ze zich in specialiseren.

Taken college

De belangrijkste taak van het college is het voorbereiden van de gemeenteraad en het uitvoeren van gemeenteraadsbeslissingen. Daarnaast heeft het college specifieke bevoegdheden, zoals het aanstellen van personeel en het beheren van het gemeentelijk budget.

Meer info:

Samenstelling

Besluitenlijst

Alle besluitenlijsten van de zittingen na 16.06.2021, zijn te raadplegen op: https://lblod.assenede.be/LBLODweb

Verklaring over cookies